Акциите на пазарите по света се намират в период на консолидация и могат да предстоят още загуби, казва пред CNBC Рей Фарис, главен инвестиционен директор за Южна Азия в Credit Suisse. По думите му, инерцията достига своя връх.

"Вероятно се запътваме към по-дълбока корекция", коментира той.

Той все пак посочва, че корекция би предоставила на инвеститорите "прекрасна възможност", след като акциите започнаха 2021 г. силно. Към края на първото тримесечие S&P 500 достигна почти 6% повишение. В същия период паневропейският Stoxx 600 записа 7,66% ръст, а Nikkei 225 в Япония добави 6,32%.

"През последните два месеца фокусът ни не е да гоним пазара. Внимателно разпределихме тежестта на нашите портфолиа, защото искаме да имаме ресурса, за да се възползваме от корекция", заяви той.

През 30-те години до 2019 г. "средната корекция е около 14%, но средната възвращаемост от дъното е 39%". През 2020 г. средната корекция бе 9%, а възвращаемостта около 29%.

Макар че през първото тримесечие на 2021 г. представянето на акциите бе впечатляващо, последните сесии са особено волатилни. Особено луда бе миналата седмица, когато Уолстрийт записа най-слабото седмично представяне и за трите основни индекса от 26 февруари насам. Инвеститорите се притесняват от инфлацията и потенциалния отговор на Федералния резерв.

Търговията в сряда бе белязана от намаляващ апетите за риск. Акциите в САЩ и по света записаха загуби, а цените на суровините и bitcoin също намаляха. Пониженията дойдоха на фона на протокола от последната среща на Федералния резерв, в който става ясно, че централната банка вече "обмисля да помисли" за затягане на паричната политика.

Вчера и трите индекса в САЩ затвориха със спад от под половин процент, възстановявайки се след по-сериозни загуби през деня.

*Материалът не е препоръка за покупка или продажба на ценните книжа