Чикаго е изправен пред огромен бюджетен дефицит. Очаква се да се предприемат сериозни мерки предвид задълбочаващите се задължения, пише Associated Press.

Кметът на третия по големина град в САЩ Лори Лайтфут скоро трябва да опише подробно как градът планира да се справи дефицита, който възлиза в размер на 838 милиона долара. Това най-вероятно ще стане при внасянето на бюджета към Общинския съвет.

Речта на кметицата пред местния парламент ще дойде по време на петия ден на активни протести на учителите в публичните заведения в Чикаго.

Заради стачката, в която участват 25 000 учители, в обществените училища не се провеждат часове. Лайтфут апелира преподавателите да се върнат по класните стаи, докато се стигне до консенсусно решение, но без успех. Причината е, че преди началото на недоволството се водеха месеци преговори, които не дадоха резултат.

Исканията на възпитателите са за по-добри възнаграждения. Те се борят и за намирането на схема, по която учителите, учениците и техните семейства могат да получат жилища на достъпни цени в града. Лозунгите на преподавателите са за "социално равенство" за всички в системата на образованието.

И все пак бюджетът, който кметицата ще "сервира" на общинския съвет, е отделен от бюджета за публичните училища в Чикаго.

Лайфтфут вече посочи, че като мерки за справяне с финансовия проблем се предвижда налагането на данъци за жителите, които се превозват сами или използват споделено пътуване сами както в центъра на града, така и извън него. Възможно е и двойно да се увеличи данъкът върху храните и напитките в ресторантите.

Двата водещи принципа на кметицата за справяне с проблема обаче се съсредоточават върху избягване увеличението на приходите на гърба на най-слабо платежоспособните хора, както и използване на стратегии за стимулирането на бизнеса в града и намирането на свежи инвестиции.