Доходността на облигациите по целия свят се срива до най-ниските си стойностти, невиждани от години на пазара, докато все повече централни банки изоставят плановете си за вдигане на лихвите и предприемат по-предпазливи политики, пише Bloomberg.

По-малко от две седмици след като Европейската централна банка се отказа от плановете си за вдигане на лихвите през тази година, Федералният резерв направи същото.

Централната банка на САЩ обяви още, че по-рано от очакваното ще започне да забавя разпродажбата на облигационния си портфейл през май и ще го спре в края на септември, като ограничава месечния лимит за изкупуване до 15 милиарда долара вместо 30 милиарда долара, както обяви в края на миналата година.

Ето как се движи доходността на 10-годишните облигации по света:

  • В Япония падна до най-ниската си стойност от 2016 година в петък;
  • В Нова Зеландия се понижи под 2% за първи път от 3 години по-рано през деня;
  • В САЩ падна тази седмица до най-ниската си стойност за повече от година;
  • Тези в Австралия са само три базисни пункта от рекордно ниско ниво;
  • Особено притеснително е за Европа,че облигациите на Германия излязоха на негативна територия за първи път от октомври 2016 година, достигайки ниво от -0.001%, заради нарастващото притеснение след поредицата от лоши данни за производство през последните месеци и спекулациите, че страната може да се насочва към рецесия;
  • Глобалният запас от дълг с отрицателна доходност достигна най-високата си стойност от средата на 2017 година.