По време на валутната търговия в сряда щатският долар е относително стабилен по отношение на еврото и паунда, леко се покачва спрямо йената. Пазарът очаква резултатите от приключващото по-късно днес двудневното заседание на Федералната резервна система на САЩ.

Експертите смятат, че лидерите на Фед на юлската среща ще обсъждат по-активно въпроса за ограничаване на програмата за обратно изкупуване на активи, тъй като американската икономика се възстановява от последиците от пандемията по-бързо от очакваното, а инфлацията надвишава прогнозите.

Инвеститорите ще чакат сигнали от регулатора за това кога централната банка възнамерява да започне да намалява месечния обем на изкупуването на активи в размер на 120 милиарда долара, казват анализатори IG.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,1% по време на днешната търговия, по-широкият индекс WSJ Dollar е без промяна.

Към 10:15 часа българско време общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,1809 за едно евро в сравнение с $1,1817 за евро предния ден.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 109,82 йени за долар спрямо 109,78 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Британската валута се търгува днес с 0,05% по-скъпо или по 1,3888 долара за паунд.

Лирата стерлинг се задържа на ниво около $1,38 за паунд в края на юли, след като миналата седмица докосна най-слабото си представяне от средата на януари и се насочи към 0,6% месечна загуба спрямо зелените пари. Англия отмени последните си ограничения, предизвикани от пандемията, миналата седмица на фона на скептицизма сред епидемиолозите поради бързото разпространение на варианта Делта на коронавируса.