Курсът на американският долар спада в петък по отношение на основните световни валути след значително повишение през последните дни.

В същото време цената на златото продължава да се повишава, след като достигна 7-годишен максимум в четвъртък поради продължаващите опасения относно ситуацията с разпространението на коронавируса извън Китай, сочат данните за търговия.

Притесненията за отрицателното въздействие върху икономиката на Китай и други азиатски страни от разпространението на нов тип коронавирус предизвика значително намаляване на редица валути от региона спрямо щатския долар. Така курсът на тайландския бат падна до минимум от юни, на корейският вон - от октомври, а сингапурския долар е най-евтин от почти три години, коментират анализатори от National Australia Bank, цитирани от MarketWatch.

Данните, публикувани в петък, показва, че инфлацията в Япония се ускорява през януари за четвърти пореден месец.

Общата валута днес сутринта поскъпва спрямо американската до $1,0792 за едно евро в сравнение с $1,0785 за евро в края на предишната сесия, което стана най-ниското ниво от април 2017 година.

Стойността на единната европейска валута намалява по отношение на японската до 120,81 йени за едно евро при 120,92 йени за евро в четвъртък,

Днес доларът се търгува по отношение на японските пари с 0,14% по-евтино - по 111,94 йена срещу 112,1 йени вчера в края на сесията.

Британският фунт стерлинг поскъпва с 0,08% спрямо долара - до $1,2892 за паунд от $ 1,2882 в предходния работен ден. По отношение на общата валута лирата е стабилна и се търгува на ниво 1,1946 евро за паунд в сравнение с 1,1947 евро за паунд в четвъртък.

Цената на априлските фючърси за златото днес сутринта на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 10,55 долара, или 0,65%, до 1631,05 долара за тройунция, като преди това актуализира максимум от февруари 2013 година.

Цената на мартенските фючърси за сребро се повишава с 0,94%, до 18,492 долара за унция.

Златото, което традиционно се счита за по-надежден актив, продължава да повишава стойността си, подкрепено от рисковете около коронавируса. Котировките се повишават за девет поредни търговски сесии и от началото на годината цената на скъпоценния метал нарасна със 7%.