Щатският долар остава в силни позиции спрямо еврото, йената и лирата стерлинги по време на валутната търговия във вторник сутринта. "Зелените" пари активно поскъпват спрямо китайския юан след решението на Народната банка на Китай да задържи нивото на основния лихвен процент по заемите (LPR).

Във вторник НБК остави LPR за период от една година при 3,65% годишно. Лихвеният процент по петгодишните заеми също не е променен - ​​4,3% годишно, съобщиха от регулатора.

Повечето анализатори очакваха лихвите да останат същите, според проучванията на The Wall Street Journal и Trading Economics. Това се дължи на факта, че миналата седмица НБК реши да остави лихвата по заемите по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) на 2,75% годишно. MLF е важен инструмент за отпускане на заеми, използван от Китайската централна банка за осигуряване на ликвидност на търговските банки и пряко влияе върху нейния основен процент LPR.

Пазарът е в очакване на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще приключи на 21 септември. Повечето експерти са уверени, че Фед няма да ускори повишаването на лихвения процент и ще го покачи със 75 базисни пункта за трети пореден път.

Към 10 часа българско време курсът на общата европейска валута почти не се променя спрямо американската - 1,0027 долара за едно евро в сравнение с 1,0024 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши с 0,09% - до 143,38 йени за долар срещу 143,21 йени за долар в края на вчерашната борсова сесия.

Британската лира стерлинг вдига стойността си с 0,03% и се търгува на пазара по 1,1439 долара за едни паунд спрямо 1,1431 долара за паунд при затварянето на търговията в понеделник.

Курсът на долара спрямо юана във вторник се повиши с 0,12% - до 7,0135 юана срещу 7,0050 юана за долар след търговията в понеделник. Стойността на долара спрямо китайската валута миналата седмица надхвърли 7 юана за първи път от 2020 година.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,14%, а по-широкият индекс на долара на WSJ се повишава с 0,02%.