По време на търговията във вторник сутринта щатският долар се понижава спрямо някои основни валути на фона на възстановяването на склонността на инвеститорите към риск.

В същото време доларът продължава да получава подкрепа от очакванията за по-нататъшно затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ в условията на трайно висока инфлация, пише Trading Economics.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,13% от стойността си, а по-широкият доларов индекс на WSJ - 0,22%.

Към 11:15 часа българско време общата европейска валута се покачва с 0,09% и се разменя на пазара по $0,9852 за едно евро, в сравнение с $0,9841 заевро при затварянето на сесията в понеделник.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време се понижава символично и възлиза на 148,97 йени за долар срещу 149,04 йени за долар в края на вчерашната търговия.

Британската лира стерлинг спадна с 0,16% до 1,1349 долара за един паунд до от 1,1358 долара при закриване на търговията ден по-рано.

Но въпреки това британската валута остава близо до 2-седмичен връх, постигнат вчера след като новият министър на финансите, Джереми Хънт, се отказа от голяма част от фискалните стимули, предложени от бившия министър на финансите на Великобритания Куази Квартенг на 23 септември.

"Най-важната цел за страната ни сега е стабилността", каза Хънт в понеделник, говорейки пред парламента.

Очаква се предложенията на Хънт да спестят на британските власти £32 милиарда.

По-специално, правителството ще се върне към плановете за увеличаване на ставката на корпоративния данък от 19% на 25% от април 2023 г., а също така ще се откаже от плановете си за намаляване на данъка върху дивидентите, провеждане на реформа на заплатите, замразяване на митата върху алкохола и въвеждане на нулева ставка на ДДС , за чуждестранни купувачи. Освен това ще бъде отложено намаляването на основния данък върху дохода до 19% от 20%, което беше планирано за април.