В началото на валутната търговия в четвъртък доларът се понижава по отношение на йената и еврото заради неувереността на трейдърите относно това, кога САЩ и Китай ще успеят да подпишат първата част на споразумението за урегулиране на търговските им спорове.

Днес сутринта американската валута се разменя спрямо японската при курс108,73 йени за долар при 108,98 йени за долар в края на търговията в сряда.

В същото време еврото също леко се покачва - до $1,10618 в сравнение с $1,1066 при закриване на вчерашната сесия.

Спрямо японската валута европейската поевтинява до 120,27йиени за евро в сравнение с 120,60 йени за евро ден по-рано.

Фунтът стерлинг се търгува в диапазона около $1,2847 за паунд при $1,2855 за паунд в предходния работен ден и по 1,1615 евро за паунд спрямо 1,1618 евро за паунд в края на търговията в сряда.

Позовавайки се на свои добре осведомени източници, Bloomberg съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин вероятно няма да могат да се срещнат и подпишат споразумението по-рано от декември.

Според източниците на агенцията, две от местата за провеждане на срещата, предложение от Вашингтон - в Айова или Аляска са били отклонени от китайската страна. Сега се преценява възможността тя да се състои в Азия или Европа.

Участниците на пазара също така оценяват коментарите на представители на Федералния резерв. Ръководителят на Федералната резервна банка в Чикаго, Чарлс Еванс, заяви, че отрицателните последици от отслабването на глобалния икономически растеж изискват от ФЕД да смекчи паричната си политика през тази година, а регулаторът е постигнал целта си, като е намали лихвата три пъти.

Той също така заяви, че в момента икономиката на САЩ е в добро състояние и е вероятно американската централна банка да не се наложи да продължи да смекчава паричната политика. " Определено не мисля, че отново ще трябва да понижаваме ставките, но ще се съсредоточим върху данните", каза Евънс в интервю за Yahoo Finance.

По-рано тази седмица управителят на резервната банка в Сан Франциско Мери Дейли също заяви, че трите намаления на основния лихвен процент, предприети от ФЕД през тази година, според нея са подходящи и достатъчни и не вижда необходимост от по-нататъшно намаляване на лихвите.