В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар покачва курса си спрямо еврото , паунда, йената и повечето основни световни валути.

Днес сутринта към 10:35 ч. българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,53% и се търгува на ниво около 1,5520 долара за едно евро.

По отношение на японската национална валута цената на "зелените" пари се покачва с 0,06% - до 114,11 йени за един долар.

Британската лира стерлинг в четвъртък се търгува с 0,41% по ниско спрямо щатския долар - по $1,3636 за един паунд.

На ноемврийското си заседание Федералният резерв на САЩ реши да започне да намалява месечната си програма за изкупуване на облигации на стойност 120 милиарда долара с 15 милиарда долара на месец, както се очакваше, без да предоставя актуализации за графика за повишаване на лихвите.

Междувременно политиците на ЕЦБ оставиха паричната политика непроменена и запазиха насоките на централната банка за лихвените проценти на 28 октомври, дори когато инфлацията скочи до нов 13-годишен връх през октомври. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард наскоро повтори, че е много малко вероятно централната банка да повиши лихвените проценти през следващата година, тъй като перспективите за инфлация в средносрочен план остават слаби.

В началото на ноември британската валута остава близо до 3-седмично дъно, тъй като инвеститорите преценяват дали Bank of England ще повиши лихвените проценти на срещата си в четвъртък и след като Федералният резерв на САЩ обяви изтегляне на активите си покупки в сряда в съответствие с очакванията.

Някои политици в Обединеното кралство, включително гуверньорът на централната банка Андрю Бейли, настояват за по-високи разходи по заеми поради нарастващия инфлационен натиск, докато други се смятат за твърдо настроени за спазване на бюджетния баланс. Миналата седмица финансовият министър Риши Сунак каза пред парламента, че британската икономика е на път да расте по-бързо от очакваното през 2021 г., докато прогнозите за нивото на безработицата и бюджетния дефицит бяха ревизирани към по-ниски стойности, пише Тrading Еconomics.