По време на валутната търговия в четвъртък щатският долар е стабилен спрямо еврото и паунда, като леко се понижава по тоношение на йената.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,05%, а по-широкият доларов индекс WSJ - губи 0,02%.

Към 10:30 ч. българско време едно евро се раменя на пазара срещу 1,1471 долара, с 0,26% по-скъпо от края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японските национални пари в същото време възлиза на 114,43 йени срещу 114,64 йени за долар при затваряне на търговият в сряда.

Вчера доларът падна с 0,6% както спрямо еврото, така и спрямо йената, след публикуване на данни за ускоряването на инфлацията в САЩ до най-високо ниво от близо 40 години.

Бртанската лира стерлинг в четвъртъ сутринта се покачва спрямо долара с 0,22%, до ниво търгуване 1,3739 долара зе едни паунд

Потребителските цени (CPI) в Съединените щати през декември скочиха със 7% спрямо същия месец на 2020 г.,което е най-високият темп на покачване от юни 1982 г., съобщи Министерството на труда на страната. Инфлацията се ускори от 6,8% през ноември и беше в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Данните за засилването на инфлацията в САЩ не подкрепиха долара, тъй като не променят пазарните прогнози по отношение на паричната политика на Федералната резервна система, каза валутният анализатор Карл Шамот Корпей. Пазарът оценява, че вероятността за повишаване на основния лихвен процент от Фед през март е около 80%.

Тъй като затягането на паричната политика от централната банка на САЩ се приближава, някои търговци може да се възползват от възможността да затворят дълги позиции в долари, като фиксират печалбите, се казва в преглед на DailyFX.