В началото на валутната търговия в петък сутринта щатският долар е продължава да укрепва, покачвайки курса си спрямо еврото, йената, британската лира и австралийския долар.

Към 10 часа българско време двойката общата европейска валута поевтинява прямо американската с 0,12% и се търгува по $1,1545 за едно евро в сравнение с $1,1552 в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската към същия момент е нараснал с 0,23%, до 111,91 йени срещу 111,63 йени при закриване на търговията в четвъртък.

За едно евро днес на пазара дават до 129,21 йени спрямо 128,94 йени в края на вчерашната сесия.

Щатският долар също така поскъпва спрямо британския паунд и австралийския долар. Лирата стерлинг спада с 0,20%, до 1,3586 долара за един паунд, а австралийският долар - с 0,18%, до 0,7299 долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,06% в петък, а по-широкият доларов индекс WSJ се покачва с 0,1%.

Фокусът на пазара е върху септемврийските данни за броя на работните места в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Експертите, анкетирани от MarketWatch, очакват средно увеличение на броя на работните места в страната миналия месец с 500 хиляди и намаляване на безработицата до 5,1% от 5,2% през август. Темпът на растеж на заетостта през септември вероятно ще бъде достатъчен, за да започне Фед да отменя програмата за обратно изкупуване на активи още през следващия месец, казват анализатори.

Данните на Министерството на труда на САЩ, публикувани предишния ден, показват намаляване на броя на молбите за обезщетения за безработица в страната. Броят на американците, кандидатствали за обезщетения за първи път, е намалял с 38 хиляди миналата седмица до 326 хиляди. Индикаторът е близо до минималната стойност от началото на пандемията.

Апетитът към риск на световните пазари се засилва от напредъка, постигнат от американските законодатели при решаването на проблема с лимита на държавния дълг на САЩ. Американският Сенат одобри в четвъртък законопроект за повишаване на тавана на националния дълг с 480 милиарда долара - това е сумата, при която Министерството на финансите на САЩ оценява нуждите на страната до 3 декември. Законопроектът трябва да получи одобрение и от Камарата на представителите, след което ще бъде изпратен за подпис на президента на САЩ. Белият дом вече обяви, че Джо Байдън ще подпише законопроекта.