В хода на валутната търговия във вторник доларът поскъпва по отношение на еврото и повечето основни валути на развитите и развиващите се страни на фона повишаващата се доходност на американските държавни облигации.

В същото време китайският юан продължава да поевтинява, спадайки до най-ниско ниво от 13 месеца насам.

През тази седмица инвеститорите очакват излизането на данните за промишлеността и брутния вътрешен продукт на САЩ.

Курсът на общата валута спрямо американската днес сутринта се понижава до $1,1673 за едно евро в сравнение с $1,1692 при закриване на търговията в понеделник в Ню Йорк, когато еврото поевтиня с а 0,3%.

Стойността на долара към японската валута в същото време е 111,40 йени при 111,35 йени за долар ден по-рано.

За едно евро днес на пазара дават по 130,04 йени в сравнение с 130,19 йени при закриване на търговията в понеделник.

В същото време юанът и днес понижава стойността си спрямо долара, спадайки до минимално от 13 месеца ниво. Китайската валута продължава девалвира - днес сутринта в хода на търговията курсът спадаше до 6,8142 юана за долар. Експерти прогнозират, че китайската валута лесно може да падне в следващите сесии до ниво 6, 85 - 6,86 юана за долар.

От друга страна представител на китайските власти заяви в понеделник, че влияние върху курса на националната валута оказват пазарните фактори. И че Пекин няма намерение да девалвира изкуствено юана, за да подкрепя експорта си в условията на търговския конфликт със САЩ.