Доларът спада спрямо основните световни валути в сряда сутринта след активно покачване предния ден. Цялото внимание на търговците е насочено към срещата на Федералната резервна система на САЩ и решенията, чиито публикуване се очаква тази вечер.

Все повече анализатори, включително икономисти от такива големи банки като Barclays, Jefferies, JPMorgan Chase и Goldman Sachs, са склонни да смятат, че парично-кредитният регулатор може да повиши основния лихвен процент наведнъж със 75 базисни пункта, до 1,5-1,75%. За последен път Централната банка на САЩ повиши лихвите с толкова през 1994 година.

Фед може да бъде принуден да предприеме такива агресивни действия на фона на съобщенията за неочаквано ускоряване на инфлацията в САЩ през май до 8,6%, нов връх от 40 години.

Пазарът оценява вероятността от повишаване на лихвите със 75 базисни точки на 95%, според инструмента FedWatch от борсовия оператор CME Group.

Пазарният разменен курс на общата европейска валута спрямо долара, към 10 часа българско, се повиши с 0,34% и е $1,0467 за едно евро в сравнение с $1,0416 за евро при затварянето на търговията във вторник.

Американската валута поевтинява по отношение на японската с 0,38% - до 134,68 йени за долар срещу 135,47 йени за долар в края на сесията предния ден.

Стойността на британския паунд спрямо долара се повиши с 0,14% - до $1,2024 за лира от $1,1997 за лира ден преди това.

Вчера паундът падна до 15-месечен минимум, след като премиерът Никола Стърджън обяви намерението си да проведе нов референдум за независимостта на Шотландия през следващата година. Първият министър на Шотландия отбеляза, че референдумът може да се проведе дори при липса на одобрение на британския парламент, пише The ​​Guardian.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), е надолу с 0,14% при сутрешната търговия. Ден преди това индикаторът приключи търговията на 105,52 пункта, като актуализира своя максимум от две десетилетия.