Доларът се понижава в петък сутринта след дългосрочен растеж и подновяване на тригодишни максимуми спрямо йената и еврото. Златото повишава цената си заради опасенията за глобалните икономически перспективи, сочат данните от днешната търговията.

Общата валута расте по отношение на американската с 0,63% - до $1,0759 за евро в сравнение с $1,0692 за евро в края на търговията в четвъртък.

Еврото по време на предишната сесия падна към долара до минимум от пролетта на 2017 г. след публикуването на отрицателни статистически данни за еврозоната. Германският изследователски институт IFO съобщи, че индексът на бизнес климата в Германия падна до 87,7 пункта през март от ревизираното февруари ниво от 96 пункта.

"Зелените пари" поевтиняха спрямо японските до109.75 йени за долар спрямо предишното затваряне от 110.69 йени за долар. Вчера в пода на търговията курсът на долара скочи до 111,36 йени - най-високият от март 2017 г. насам.

Еврото също се понижава към йената и се разменя днес по 118,92 йена спрямо 118,37 йена за евро при затварянето в четвъртък.

Фунтът стерлинг скочи с 1,86% към американската валута, до $1,1699 за паунд от $ 1,1485 за паунд в предходния работен ден, а към еврото - с 1,49%, до 1,0903 евро за паунд срещу 1,0743 евро за паунд вчера.

Цената на златото се повишава в петък поради опасения за рязко забавяне на световния икономически растеж през тази година, което увеличава търсенето на по-надеждни активи.

Априлските фючърси за злато на Нюйоркската борса Comex поскъпват с 0,67% до $ 1489,2 за тройунция. Цената на майските фючърси за среброто се повиши с 4,01% до $12,62 за унция.

Инвеститорите са загрижени за забавянето на глобалния икономически растеж в резултат на разпространението на коронавирус. Много икономисти намаляват прогнозите си за растеж на световния БВП. Международната рейтингова агенция Fitch в четвъртък намали почти наполовина прогнозата си за растеж на световния БВП през 2020 г. - до 1,3% от 2,5%, очакван през декември 2019 г.

"Златото запазва позицията си на надежден актив и показва по-добър импулс в сравнение с други стоки", казва икономистът на National Australia Bank Джон Шарма пред Reuters.

На фона на пандемията от коронавирус, пазарите остават изключително нестабилни. Правителствата и централните банки на различни държави предприемат безпрецедентни мерки за подкрепа на икономиката, опитвайки се да предотвратят глобална рецесия и да стабилизират пазарите.

"Световните пазари все още са много, много нервни. Хората се опитват да извлекат пари по всякакъв възможен начин", каза Ейм Шпейзър, икономист от Westpac Banking Corporation, цитиран от Reuters.