След удара на САЩ срещу Иран, при който беше убит Касем Солеймани, цената на златото достигна 7-годшиен връх. Но пазарът в момента дори и без възможността за нова война расте, посочва икономистът и редактор на блога Strategic Intelligence Джеймс Рикард.

В миналото търсенето на златото се изстреля между 1971-1980 г. и между 1999-2011 г. "Днес наблюдаваме третия бичи пазар за последните 50 години", посочва Рикард. Според неговите изчисления, ако просто използваме историческите данни за представянето на благородния метал през последните му пикове, можем да очакваме цени от 14 хил. долара за тройунция към 2026 г.

Златото достигна над 6-годишен връх заради напрежението в Близкия изток

Златото достигна над 6-годишен връх заради напрежението в Близкия изток

Ценният метал е по-добра инвестиция от петрола в този момент, казват от Goldman Sachs

Има три фактора, които в най-голяма степен определят ценовите динамики на златото: търсенето и предлагането, геополитическите фактори (като конфликтът между САЩ и Иран) и политиките на Федералния резерв. При скъп долар, цената на метала се понижава и обратното.

През последните пет години първите две категории доведоха до поскъпване на златото, а се очаква да продължат да действат и в бъдеще, предвид конфликтните точки като Иран, Северна Корея, Крим, Венецеуела и Сирия. При всяко покачване на напрежението, глобалните инвеститори се насочват към метала, защото той исторически се е доказал като надеждно средство за съхраняване на стойност.

Същевременно напоследък централните банки на много страни увеличиха покупките си. Това със сигурност е вярно за Русия и Китай, които купуват по над 50 тона на месец. Освен това руският държавен инвестиционен фонд обяви преди седмица, че също ще започне да инвестира в злато, защото очаква по-висока дългосрочна доходност.

"Относно третия фактор, не изглежда силно вероятно Федералният резерв да увеличи основния лихвен процент скоро", пише Рикард. "Много по-вероятно е всъщност той да бъде понижен допълнително, защото икономиката на страната е изправена пред забавяне, особено предвид огромното равнище на публичния дълг. Задълженията растат много по-бързо от икономиката."

Рекордьор от 2019-а: Златото не е било толкова скъпо от десетилетие насам

Рекордьор от 2019-а: Златото не е било толкова скъпо от десетилетие насам

За последните 12 месеца цената на благородния метал нарасна с 19%

Към момента равнището на дълга на САЩ е същото, каквото е било в края на Втората световна война, а прогнозата на Конгреса е той да продължи да се покачва. Комбинацията от тези фактори превръщат средата в много благоприятна за златото.