Златото се покачи до най-високото си ниво от над 6 години насам, след като напрежението в Близкия Изток увеличи търсенето на активи, смятани за сигурно убежище, пише Bloomberg. Goldman Sachs Group посочи, че златото сега е по-ефективна мярка за защита, отколкото петрола. Паладият също постигна нов ценови рекорд.

Златото се приближи до $1 600, след като Техеран заяви, че няма да спазва ограничения за обогатяване на уран. Решението на Иран идва след убийството на генерал Касем Солеймани. В допълнение, американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да удари ислямската република, ако Техеран реши да отмъсти за убийството.

Същевременно държавният глава заплаши със санкции и Ирак, след като парламентът на страната гласува за изгонването на всички чуждестранни военни сили.

Златото "влиза в 2020 със силна инерция", казва старши анализаторът в MineLife Pty Гавин Уент. "Когато добавим и продължаващата несигурност около търговските преговори между Вашингтон и Пекин и растящите проблеми с Иран, инвестицията в злато е лесно решение".

Ценният метал записа най-големият годишен ръст от 2010 г., движен от по-слабия долар, по-ниските лихви и търговската война, която влияе негативно на растежа на икономиките по света. Последствията от убийството на Солеймани може да ескалират, което праща инвеститорите към сигурни убещижа. Goldman предупреждава, че към момента са възможни множество потенциални сценарии за развитието на кризата, но към този момент златото е по-добър залог от петрола.

Спот цените на златото се покачиха с до 2,3 процента до $1 588,13 за унция - най-високото ниво от април 2013 г. Паладият подскочи с 1,5 процента до $2 019,73, нов рекорд. Среброто и платината също поскъпнаха.

Има и други фактори, които подкрепят инвестицията в злато. Малко вероятно е Федералният резерв скоро да повиши лихвите, което пък от своя страна ще сложи таван на долара. Паладият също се възползва от растящото напрежение, но не само - металът отчита многогодишен дефицит, а търсенето за него расте. Той се използва в катализаторите на бензиновите автомобили.

В същото време петролът се покачи над $70 за барел, нива невиждани от април.