Американският долар в хода на валутната търговия в понеделник се обезценява умерено спрямо еврото, британската лира и йената.

Комитетът по финансите на Сената на САЩ единодушно подкрепи кандидатурата на бившия шеф на а Федералния резерв Джанет Йелен за поста министър на финансите на страната. По-рано Йелен призова депутатите да "действат мащабно", за да предотвратят продължителен икономически спад, и отхвърли опасенията за нарастващия обем на държавния дълг на САЩ.

Британският фунт стерлинги поскъпва. Делът на ваксинираните срещу коронавирус в Обединеното кралство е около пет пъти по-висок от този в ЕС, в резултат на което лирата скочи до осеммесечен връх спрямо еврото миналата седмица, отбелязва Bloomberg. Според агенцията 8% от жителите са били ваксинирани в страната, в сравнение с 1,5% в ЕС.

Според Джеймс Етей, инвестиционен директор на Aberdeen Standard Investments, поради тази причина лирата ще продължи да изпреварва еврото. Той прогнозира, че паундът ще спечели около 20% спрямо общата европейска валута през следващите години и ще достигне нивото, на което беше преди референдума за Брекзит през 2016 г.

Несигурността около излизането на Обединеното кралство от ЕС в продължение на няколко години оказваше натиск върху лирата стерлинг, която падна до под 10-годишно дъно спрямо еврото през март и до над 30-годишно дъно спрямо долара. Паундът обаче се засили, след като условията за отношения с ЕС бяха договорени в края на миналата година.

Британската валута бе подкрепен и от Банката на Англия, чийто ръководител Андрю Бейли неотдавна сигнализира, че регулаторът обмисля възможността за отрицателни лихвени проценти, но той все още не е започнал да обсъжда въвеждането им, каза инвестиционният стратег Ръсел Силбърстън от Ninety One Plc..

Общата валута днес сутринта се повиши спрямо американската до 1,2176 долара за едно евро спрямо 1,2171 долара за евро в края на предишната сесия.

Доларът спрямо йената падна до 103,71 йена от 103,78 йени в края на търговията в петък.

Курсът на еврото по отношение на японската валута днес е 126,26 йени от 126,33 йени за евро в петък.

Британският паунд поскъпна с 0,20% спрямо долара, до $1,3714 за лира спрямо $1,3686 за лира и спрямо еврото - с 0,15%, до 1,1264 евро за паунд от 1,1247 евро за паунд при приключване на търговията в края на миналата седмица

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,16% по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ долар също се понижи с 0,16%.