Редица показатели в банковия сектор на Русия дават тревожни сигнали, предупреди Центърът за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози (ЦМАКП). Центърът оцени като висока вероятността от системна криза в сектора до април 2022 г., пише вестник "Известия".

Експертите на центъра смятат, че системна банкова криза се разбира като ситуация, при която се реализира поне едно от следните условия:

- делът на лошите активи в банковата система надвишава 10%;

- наблюдават се епизоди на "банкова паника" или масово принудително "замразяване" на клиентски средства;

- извършва се принудителна реорганизация / национализация на значителна част (над 10%) от банките или мащабна (в размер над 2% от БВП) рекапитализация на банките от държавата и / или фирмите.

Олег Солнцев, ръководител на направлението за анализ на паричната политика и банковия сектор на ЦМАКП, поясни, че към момента не се реализира нито едно от условията.

Във валутния баланс на Русия има рекордна "дупка"

Във валутния баланс на Русия има рекордна "дупка"

Това сочи доклад на Централната банка на страната

Според доклада на Центъра редица показатели сочат към риск от криза. Първо, запазването на безработицата на ниво над предкризисното. Въпреки че това ниво намалява от шест месеца, то все още е относително високо. И така, през март той възлиза на 5,4%, което е 0.8 процентни пункта повече от същия период на миналата година.

Второ, покачването на реалния обменен курс на рублата. Предполага се, че в условията на ниско ниво на валутен дълг положителните последици от укрепването на националната валута за платежоспособността на корпоративните кредитополучатели се оказват по-слаби от отрицателните - спад в ценовата конкурентоспособност и ефективността на експортните операции и т.н.

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

През първото тримесечие са идентифицирани 361 нелегални финансови компании

През декември миналата година Центърът вече направи подобна прогноза. Тогава анализаторите предупредиха, че кризата може да дойде през ноември 2021 година. В допълнение към високата безработица, експертите посочиха като признаци това, че динамиката на дълговете на домакинствата и бизнеса е откъсната от нивото на БВП, както и намаляването на ликвидността на банките в рубли.

Прогнозата беше ревизирана и времето за евентуално настъпване на кризата беше отложено шест месеца предварително поради стабилизирането на показателя за приближаващи проблеми, обясни Солнцев. От негова гледна точка има два ефективни начина за предотвратяване на криза - да се отложи повишаването на лихвените проценти и консолидацията на бюджета, тоест да се стимулира икономическият растеж.

Централната банка: В Русия се надува балон при бързите кредити

Централната банка: В Русия се надува балон при бързите кредити

Намаляващият жизнен стандарт на руснаците ги кара да покриват разходите си със заеми

В отговор на искане на изданието за оценка на прогнозата на ЦМАКП от руската Централна банка заявиха, че няма основания да се говори за високо ниво на риск от криза в банковия сектор. Организациите показват добри финансови резултати, въпреки премахването на облекченията за задължителните резерви. Те също имат значителен капиталов резерв - около 6 трилиона рубли, което се равнява на 10% от кредитния портфейл. Това е достатъчно за покриване на потенциални рискове, включително по преструктурирани заеми, съобщи пресслужбата на Банката на Русия.

Водещи руски икономисти и рейтингови агенции, анкетирани от "Известия", също не се съгласиха с резултатите от тази прогноза. Центърът също призова да не се драматизира ситуацията и отбеляза, че евентуална криза ще бъде най-чувствителна за самите банки, отбелязва finmarket.ru.