Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще забрани финансирането на повечето проекти, свързани с изкопаеми горива. До 2021 година ЕС трябва да спре финансирането на проекти за газ, нефт и въглища, което ще намали размера на общите инвестиции с 2 милиарда евро годишно, пише Euronews.

Забраната ще влезе в сила година по-късно от първоначалното предложение, след лобиране от страна на държавите членки.

От 2013 година насам ЕИБ е финансирала проекти за изкопаеми горива в размер на 13,4 милиарда евро. Миналата година тази сума възлиза на около 2 милиарда евро.

Съгласно новата политика енергийните проекти, кандидатстващи за финансиране от инвестиционната банка, ще трябва да произвеждат един киловатчас енергия, отделяйки по-малко по 250 грама въглероден диоксид в атмосферата. Регулацията изключва традиционните електроцентрали на газ.

Газовите проекти все още ще са възможни, но при едно условие - те трябва да функционират на база на "нови технологии", които улавят вредните газове. Газовите проекти са доста често срещани в страните членки на ЕС, тъй като те се разглеждат като по-чиста алтернатива на въглищата и нефта.

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Много страни все още използват ТЕЦ-ове в енергийния си микс

"Това е важна първа стъпка и тя не е последната стъпка", заяви вицепрезидентът на ЕИБ, отговарящ за енергетиката, Андрю Макдауъл, цитиран от BBC.

Екологичните организации приветстваха решението на ЕИБ, но заявиха, че са разочаровани от едногодишното закъснение и забавянето на рестрикцията.

Благодарим на Европейската инвестиционна банка и онези страни, които се бориха силно, за да й помогнат да постави тази глобална бариера, посочи Себастиен Годино, икономист от WWF.

Пазарът за $22 трилиона, който държи въглищата живи

Пазарът за $22 трилиона, който държи въглищата живи

Докато в Европа и Северна Америка тяхното търсене се понижава, в други региони то тепърва ще се удвои

Решението на ЕИБ идва, след като миналата седмица министрите на финансите на ЕС единодушно подкрепиха постепенното прекратяване на финансирането на проекти за изкопаеми горива като основна крачка в борбата с изменението на климата.

Ходът трябваше да стане факт миналия месец, но се стигна до отлагане заради разделения сред държавите относно финансирането на проекти на газ.

Това накара на 5 ноември Макдауъл да напише писмо до настоящите 28 акционери на банката, в което предложи срокът да бъде увеличен до 2021 година, което отговори на лобито на някои от страните членки.

Протестите срещу изкопаеми горива също се засилиха през последните години, като активисти изискват правителствата да предприемат спешни действия за намаляване на въглеродните емисии и спиране на загубата на биологично разнообразие.

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Коментира директорът на Международната агенция за атомна енергия Корнел Феруца