Централните банки трябва да обърнат повече внимание на цените на жилищата, както от гледна точка на ценовата стабилност, така и от гледна точка на финансовата стабилност. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел, цитирана от Ройтерс.

Тя обясни, че според ЕЦБ, цените на жилищата в еврозоната "понастоящем са надценени спрямо основните показатели, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените".

Шнабел посочи още, че банката обмисля добавяне на жилищните разходи на собствениците към Хармонизирания индекс на потребителските цени.

Относно бъдещата позиция на банката по паричната политика, Шнабел каза, че "ЕЦБ не може да си затваря очите за подобни развития в институционална среда, в която макропруденциалните политики по принцип са първата линия на защита, но все още не са напълно ефективни".

ЕЦБ предупреждава за рисковете, свързани с все по-голямата инфлация в Европа

ЕЦБ предупреждава за рисковете, свързани с все по-голямата инфлация в Европа

Инфлацията в еврозоната вече удари 10-годишен връх

Що се отнася до инфлацията, Шнабел повтори, че ЕЦБ "няма да реагира прибързано" на нарастващите темпове на инфлация. Тя предупреди, че "преждевременното повишаване на лихвените проценти в отговор на временен скок на инфлацията би навредило най-много на домакинствата с ниски доходи" и би изложило на риск възможностите за заетост.

Въпреки това членът на ръководството на ЕЦБ отбеляза, че "остава значителна несигурността относно това, колко устойчиви ще се окажат някои от сегашните ценови натиска".