Банковото кредитиране за бизнес в еврозоната отслабна рязко през януари, показват последни данни на Европейската централна банка, които са поредно доказателство за наличието на икономическо забавяне в региона на единната валута, предава БНР.

През януари банковите кредити за нефинансовите компании нараснаха с 3,3% на годишна база след тяхно повишение с 3,9% през декември и след посткризисния пик от 4,3%, достигнат през септември 2018-а година (най-силно повишение от май 2009-а година). По принцип икономиката на еврозоната зависи доста силно от възможността за финансиране, като този тип данни на ЕЦБ се считат за добър индикатор за икономическото здраве и за бъдещи бизнес инвестиции.

Банковите заеми за домакинствата пък се повишиха за втори пореден месец с 3,2% и след растеж с 3,3% през ноември 2018-а година (най-солидно повишение от началото на 2009-а година).

Растежът на паричната маса в еврозоната също се забави през януари, а това е индикатор, който често предвещава бъдещата кредитна активност.

Жилищните заеми не са имали толкова силен ръст в началото на годината от 2009-а насам

Жилищните заеми не са имали толкова силен ръст в началото на годината от 2009-а насам

Рекорд за последното десетилетие отчитат и потребителските кредити