Европа се подготвя за енергиен недостиг тази седмица, когато смразяващите температури ще повишат търсенето в момент, в който предлагането не може да отговори, пише Bloomberg.

Температурите ще паднат под нулата в няколко европейски столици тази седмица, създавайки натиск върху мрежите, които са изправени и пред слаби ветрове и проблеми с ядрените мощности във Франция. В същото време Русия даде сигнал, че ще държи ограничени количествата природен газ, които праща към Германия.

Цените на енергията излязоха извън контрол тази година, а цените на природния газ в Европа се покачиха с над 600 процента. Тъй като се очаква за кратко тази седмица температурите да паднат под обичайните норми, краткосрочните цени на електроенергията се покачиха още. Във Франция в понеделник да се покачиха до най-високото си ниво от 2009 г., а в Германия са третите най-високи в историята.

Растящите цени подхранват инфлация — главоболие за правителствата и централните банки. Геополитическото напрежение между Русия и Украйна може да направи ситуацията още по-тежка: потенциална инвазия ще вдигне още повече цените.

Джереми Вийр, главен изпълнителен директор на Trafigura Group, която търгува със суровини, миналия месец предупреди, че Европа може да се изправи пред спиране на тока в случай на по-студена от обичайното зима. И това бе преди Electricite de France SA да спре временно реакторите, които отговарят за 10 процента от ядрения капацитет на Франция — оставяйки региона на милостта на времето през януари и февруари.

Със спирането на реакторите, производителите на електроенергия ще трябва да използват повече газ. Но Русия сигнализира, че ще държи доставките през "Ямал" ограничени, което може да накара Европа да разчита на вече поизчерпаните собствени резерви. Хранилищата са пълни на едва 60 процента — рекордно ниско ниво за това време на годината.

Газохранилищата в Германия се изчерпват обезпокоително бързо - вече са пълни под 60%

Газохранилищата в Германия се изчерпват обезпокоително бързо - вече са пълни под 60%

ЕК препоръча да се забрани на страните от ЕС да удължават дългосрочните договори за доставка на газ след 2049 г.

По време на аукционите в неделя едва 4 процента от капацитета бе запазен — при обичайно 35 процента за повечето дни този месец. "Газпром" ще има възможност да резервира допълнителен капацитет.

Междувременно трейдърите очакват спасение за континента под формата на втечнен природен газ заради ниското му търсене в Азия в момента. Но преразпределянето на корабите ще отнеме време и едва ли първите ще дойдат преди януари.