По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар се обезценява по отношение на еврото, лирата стерлинг и японската йена.

Ден преди това американската валута се засили уверено на фона на изявленията на представители на Федералния резерв, които отслабиха оптимизма на инвеститорите относно възможността за ранен край на цикъла на повишаване на лихвите.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се покачва с 0,2%, докато по-широкият доларов индекс WSJ губи 0,03%.

Към 11 часа българско време еврото струва на пазара 1,0410 долара в сравнение с курса на размяна от 1,0327 долара за едно евро при затварянето на предишната сесия.

Общата европейска валута днес се търгува на най-високото си ниво от юли, тъй като Европейската централна банка затяга допълнително паричната политика, за да овладее упорито високата инфлация, въпреки страховете от икономическо забавяне. Членът на борда на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Гало каза, че централната банка вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти над 2%, отбелязва Тrading Еeconomics.

Стойността на британската лира стерлинг в същото време се покачи до $1,1837 за един паунд в сравнение с $1,1756 за паунд в края на валутната търговия в понеделник.

Курсът на американската валута п отношение на японската национална валута се повиши до 139,50 йени за едни долар спрямо 139,89 йени за долар ден по-рано.

По отношение на китайската валута американката спадна до 7,0480 юана за долар срещу 7,0690 юана за долар в края на търговията вчера. Във вторник Народната банка на Китай инжектира 850 милиарда юана (120,7 милиарда долара) във финансовата система като част от своята програма за средносрочно кредитиране (MLF).

Вицепрезидентът на Федералния резерв Лейл Брейнард каза вчера в интервю за Bloomberg, че Фед вероятно ще забави скоростта на повишаване на лихвите скоро.

"Смятам обаче, че е важно да подчертая, че вече сме свършили много, но имаме още работа за вършене", каза Брейнард.

По-рано в понеделник нейният колега член на борда на Федералния резерв Кристофър Уолър предупреди инвеститорите да не бъдат прекалено оптимистични относно времето на цикъла на затягане, отбелязвайки, че регулаторът все още има много работа.

"Предстои ни дълъг, много дълъг път, за да забавим инфлацията. Темпът на вдигане на лихвата ще остане висок за известно време, докато не видим, че е близо до нашето целево ниво", каза Уолър в изявление. събитие в Сидни, организирано от UBS.