В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар леко отстъпва позиции спрямо еврото, британската лира,слабо расте по отношение на японската йена. Търговците остават предпазливи преди решенията за паричната политика на редица големи централни банки тази седмица, включително Федералния резерв на САЩ.

Към 11 часа българско време общата европейска валута се търгува на ниво $1,0771 за един долар, покачвайки курса си спрямо американските пари с 0,22%.

Инвеститорите се фокусират върху заседанието на Европейската централна банка за паричната политика тази седмица. Очаква се ЕЦБ да покачи базовата лихва в еврозоната с 25 базисни пункта, но се появяват признаци, че по-високите лихвени проценти са започнали да оказват влияние върху икономиката на блока. Икономиката на еврозоната официално е в лека рецесия, тъй като ревизираните данни за БВП показаха, че еврозоната се е свила с 0,1% през първото тримесечие, вместо първоначално прогнозираното разширяване от 0,1%, а данните за четвъртото тримесечие също са ревизирани надолу до свиване от 0,1% от постоянното четене. В същото време инфлацията както при потребителите, така и при производителите се забави повече от очакваното.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта поскъпва с 0,16% и се разменя на пазара при курс 1,2589 долара за един паунд.

Японската валута се стабилизира около 139,48 йени за долар, но остава близо до най-ниските си нива от шест месеца преди регулярната среща на Японската централна банка тази седмица, където се очаква да запази ултра меката си парична политика. Представители на банката многократно са заявявали, че имат намерение да поддържат масивни стимули, докато целта за инфлация от 2% бъде постигната по устойчив и стабилен начин.

Това контрастира с политиката на други големи централни банки, като Резервната банка на Австралия и Централната банка на Канада неочаквано повишиха лихвените проценти на своите заседания срещи през юни. Банката на Канада изненадаха пазарите с увеличение на лихвения процент с 25 базисни пункта след пауза.

Федералният резерв се очаква да спре цикъла си на затягане на парично-кредитна си политика, но все пак да запази "ястребовите" насоки за бъдещето.

Китайският юан падна до шестмесечно дъно спрямо щатския долар в понеделник, като инвеститорите с нетърпение очакват срещите на централната банка в Китай и други страни тази седмица.