По време на валутната търговия във вторник щатският долар продължава да укрепва спрямо еврото, британската лира и йената.

Търговците изчакват преди да вземат по-решително отношение преди данните от май за динамиката на потребителските цени в САЩ, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда в четвъртък. Те ще търсят в тях сигнали за това дали икономическото възстановяване след пандемията ще предизвика ценови натиск и дали това ще представлява заплаха за разхлабената парична политика на Фед, пише Bloomberg.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), нарасна с 0,13% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс на WSJ долар добавя 0,11%.

Към 9:30 часа българско време курсът на общата валута спрямо щатския долар падна до $1,21781 за евро в сравнение с $1,2190 за евро в края на предишната сесия.

Двойката долар - йена днес се търгува на ниво 109.46 йени срещу 109.25 йени за долар при закриване на сесията в понеделник.

Британската лира поевтинява с 0,14% до $1,4159 за паунд във вторник, 8 юни, от $1,4178 за паунд в предишната търговска сесия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви в интервю за Bloomberg в неделя, че президентът на САЩ Джо Байдън, по нейно мнение, трябва да се стреми към изпълнението на предложените от него програми за подпомагане на икономиката на обща стойност 4 трилиона долара. Дори, ако това ще увеличи инфлационния натиск и ще увеличи лихвените ставки в страната.

Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предвижда ускоряване на инфлацията в САЩ през май до 4,7%. През април потребителските цени се повишиха с 4,2%, с най-бързия темп от 12 години.

Тъй като инфлационните опасения все още са в съзнанието на инвеститорите, тези данни вероятно ще бъдат ключово събитие за пазарите тази седмица, казват анализаторите на IG.