В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар се връна към растеж спрямо еврото, лирата стерлинг и йената, но по-късно европейските валути обърнаха тренда и отново поскъпнаха спрямо зелените пари.

Вчера доларът загуби 0,6% от стойността си спрямо еврото, 0,8% спрямо йената и 0,5% спрямо паунда.

Към 10:25 часа българско едно евро струваше 1,0913 долара в сравнение с 1,0853 долара при затваряне на пазара в сряда.

Британската лира стерлинг в същото време се търгува на ниво $1,3072 за паунд при $1,3068 за паунд в края на предходната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се повиши до 127,93 йени за долар, спрямо 127,86 йени за долара ден по-рано.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона) е стабилен в четвъртък, а по-широкият индекс на долара WSJ добавя 0,1%. Показателят завърши вчерашния търговски ден на плюс за 13 от последните 15 сесии и е на най-високата си стойност от май 2020 г.

"Доларът обикновено се покачва при два сценария - в случай на инвеститори, избягващи рискове, или когато САЩ очевидно печелят по отношение на икономическите перспективи", каза Кристен Маклауд, валутен анализатор в Barclays, цитирана от Dow Jones. "През последните няколко месеца, от началото на руско-украинския конфликт, виждаме, че и двата сценария осигуряват подкрепа за долара", казва тя.

Ситуацията в Украйна допринесе за увеличаване на търсенето на активи за убежище, включително американската валута. Освен това бойните действия застрашават икономическия растеж в Европа, което затруднява Европейската централна банка, която трябва да постигне облекчаване на инфлацията без значително ограничаване на бизнес активността, казват експерти. При тези условия ЕЦБ има много по-малко място за затягане на политиката от Федералната резервна система на САЩ.

От началото на тази година американската валута поскъпна с над 5% спрямо еврото и с над 10% спрямо йената.