Щатският долар по време на валутната търговия в петък сутринта се обезценява леко спрямо еврото и британската лира, като остава относително стабилен по отношение на японската йена. Общата европейска валута остава със стойност под паритеа с американския долар.

Индексът ICE, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,18%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,06 %. В същото време доларовият индикатор остава близо до 20-годишен връх и може да покаже ръст за трета поредна седмица, пише Trading Economics.

Днес към 10 часа българско време пазарният обменен курс на общата европейска валута е 0,9975 долара за едно евро в сравнение с 0,9948 долара за евро при затваряне на предходната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската към същия момент е 140,22 йени за долар срещу 140,20 йени за долар в края на валутната търговия вчера.

Британската лира стерлинг днес сутринта леко поскъпва с 0,02% и за един паунд днес на пазара дават 1,1548, долара.

В четвъртък доларът получи силна подкрепа и се покачи спрямо световните валути до почти двадесетгодишни рекорди. Подобна динамика, особено за долара спрямо йената, беше свързана с очакванията, че системата на Федералния резерв на САЩ ще продължи да поддържа високи лихви, за да ограничи инфлацията. Според CME Group 74% от анализаторите очакват повишение на лихвите през септември - отново с 0,75 процентни пункта, до 3-3,25% годишно.

В същото време Централната банка на Япония продължава да се придържа към разхлабена парична политика, оставяйки лихвения процент на отрицателно ниво на заседанието си през юли.

По-късно в хода на търговията пазарите очакват публикуването на данни за пазара на труда в САЩ през август. Анализаторите смятат, че безработицата в страната се е запазила на нивото от юли - 3,5%, а броят на работните места в неселскостопанските сектори на икономиката на страната е нараснал с 300 хиляди след увеличение от 528 хиляди през предходния месец. Тази статистика е един от най-важните показатели за Фед, когато взема решение за вдигането на основния лихвен процент.

Анализаторите признават, че силната макростатистика може да накара американската централната банка да продължи да повишава лихвите и през следващата година. "Пазарите могат да започнат повишаване на ипотечните кредити и лихвите през февруари (2023 г. - бел.ред.), ако ценовият натиск не покаже допълнителни признаци на отслабване спрямо доклада за инфлацията от 13 септември", каза Едуард Моя, анализатор на OANDA, цитиран от Агенция Франс Прес.