По време на днешната търговска сесия доларът се покачва умерено спрямо паунда и също така леко спада по отношение на еврото и японската йена. Но америаканската валута остава в силни позиции поради очакванията за нови повишения на лихвените ставки от Федералния резерв на САЩ.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), във вторник сутринта нараства с 0,24%, а по-широкият WSJ долара - с 0,22%.

Към 10:40 часа българско време общата европейска валута се покачва с 0,13% и се разменя на пазара по $0,9722 за едно евро спрямо $0,9702 за евро при затварянето на сесията в понеделник.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 145,57 йени за едни долар в сравнение с 145,72 йени за долара ден по-рано, като се задържа близо до максималното ниво от 24 години. Това провокира очаквания за нови интервенции в подкрепа на йената от страна на японското правителство.

Британската лира стерлинг днес сутринта поевтинява с 0,22% и се търгува на пазара $1,1049 за един паунд в сравнение с $1,1057 за паунд при затварянето на предходната сесия.

До началото на следващата година нивото на основния лихвен процент в САЩ може леко да надхвърли 4,5%, според председателя на Федералната резервна банка на Чикаго Чарлз Еванс. Според него Фед ще трябва да поддържа лихвите високи за известно време, за да охлади икономиката и пазара на труда.

Междувременно заместник-председателят на Фед Лейл Брейнард отбеляза необходимостта от затягане на паричната политика за забавяне на инфлацията, но добави, че решенията на централната банка ще зависят от входящите статистически данни.

Доларът се подкрепя и от търсенето на защитни активи, което се увеличи след изказванията на ръководителите на Международния валутен фонд и Световната банка. На съвместно събитие в понеделник те предупредиха за нарастващи рискове от глобална рецесия на фона на по-бавния растеж в развитите икономики, рекордната инфлация и нарастващите лихвени проценти.

МВФ изчислява, че страните, които представляват около една трета от световния БВП, ще се сблъскат с поне две тримесечия на икономически спад през тази и следващата година, а до края на 2026 г. световната икономика ще загуби около 4 трилиона долара.