Доларът в сряда удържа позиции спрямо йената на фона на това, че доходността на американските облигации се изравни с тази на аналогичните германски ценни книжа.

Фунтът стерлинг достигна годишен максимум след излизането на по-добри от очакваното данни за инфлацията във Великобритания. Вероятно те ще накарат Банката на Англия да положи повече усилия за подкрепа на националната валута, коментира Reuters.

Днес сутринта доларът се търгува по 110,01 йени, леко понижавайки се след ръста си по-рано в хода на сесията до 110,295 йени, максимум от 1 септември.

В петък американската валута спадна до 10-месечен минимум спрямо японската, заради опасенията от урагана "Ирма" и кризата на Корейския полуостров. В началото на тази седмица спадането на напрежението около тези два фактора доведе до ръст на доходността на американските облигации и търсене на долари.

Еврото продължава започналия през нощта ръст, укрепвайки се с 0,2 процента до $1,1986.

През изминалата седмица общата валута се покачи до две и половина годишен пик, доколкото заседанието на ЕЦБ даде повод за оптимизъм на "биковете" по отношение възможността за свиване на паричните стимулиращи мерки в еврозоната.

Фунтът стерлинг се докосна вчера до нивото $1,3315, максимум за последните 12 месеца. Публикуваните във вторник данни показаха, че инфлацията на Острова през август е скочила с 2,9 процента, надскачайки целевото нивото от 2 на сто на Банката на Англия.

Индексът на долара, отразяващ динамиката на американската валута спрямо кошница от 6 основни световни валути, се понижава днес сутринта с 0,1 процента до 91,773 пункта. Но все пак показателят успява да се задържи над 2,5-годишния минимум, установен в петък.

Курсовете на австралийския и новозеландския долари днес се променят незначително, търгувайки се близо до нивата $0,8034 и $0,7302 съответно.