По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар спрямо японската йена се покачи до 20-годишен връх, а курсът на общата европейска валута се понижи до 5 годишно дъно.

Днес към 9:45 ч. българско време еврото се търгува към долара на ниво $1,0520 в сравнение с $1,0557 при затварянето на пазара в сряда. На предишната сесия общата европейска валута поевтиня спрямо долара до минимум за последните 5 години и все още остава на това ниво.

Стойността на британския паунд се понижава $1,2536 от $1,2545 за лира в кая на вмерашаната сесия. Паундът падна под годишно дъно от $1,2542.

В същото време еди долар струва на пазара 130,16 йени. По-рано обменният курс на долара достигна 130,18 йени, което е най-високата стойност от април 2002 г. Японската валута загуби 13% спрямо долара от началото на годината.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта се повиши с 0,6%, а по-широкият индекс на долара WSJ добави 0,5%.

Японската централна банка днес отново запази основните параметри на паричната политика непроменени. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка е оставен на минус 0,1% годишно, целевата доходност по десетгодишните държавни облигации е близо до нула, се казва в изявление на Японската централна банка, публикувано след срещата.

Банката на Япония греши да бъде предпазлива, според експерта от SPI Asset Management Стефан Инес.

Японската централна банка също запази прогнозата за инфлацията в страната за 2023 г. на 1,1%, но я промени за текущата година на 1,9% от 1,1%.