В хода на валутната търговия в петък щатският долар слабо се обезценява спрямо основните световни валути. Еврото и йената се покачват умерено, паундът остава почти без промяна,

Към 9:45 часа българско време общата валута се разменя срещу американската на ниво 1,1737 долара за едно евро в сравнение с $1,1730 за евро в края на предишната сесия. Преди два дни курсът на европейската валута се понижи до 1,7 долара за евро - 9 -месечен минимум.

Обменният курс на американската валута спрямо японската в петък сутринта възлиза на 110,36 йени за долар срещу 110,41 йени за долар при закриване на търговията вчера.

Британската лира стерлинг днес леко се променя спрямо долара като спада с 0,02% - до ниво $1,3807 за паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,07% по време на днешната търговия, докато по -широкият индекс на долар WSJ загуби 0,01%.

Въпреки това индексът ICE остава близо до най -високата си стойност от началото на април.

Търговците очакват нови сигнали от Федералния резерв на САЩ за плановете на регулатора за ограничаване и отмяна на стимулиращите мерки.

Статистиката, публикувана вчера, показа, че броят на молбите за обезщетения за безработица в САЩ е спаднал за трета поредна седмица. Американците, кандидатстващи за първи път за обезщетения за безработица, миналата седмица са намалели с 12 хиляди - до 375 хиляди души, според доклад на Министерството на труда. Това е най -ниското ниво от края на юни.

Цените на производител в САЩ (PPI) са скочили със 7,8% през юли спрямо същия месец на година по-рано, според данните на Министерството на труда на страната. Това са най-високите темпове на растеж от началото на изчисляването на показателя през ноември 2010 г.

Няколко висши служители на Фед тази седмица подкрепиха идеята регулаторът да започне да отменя стимулите, които е въвел в подкрепа на икономиката на фона на пандемията от коронавирус.