Щатският долар се засилва спрямо еврото и йената, а поевтинява към паунда, при валутната търговия в сряда сутринта преди публикуването на протокола от майското заседание на Федералния резерв на САЩ.

Американският паричен регулатор повиши базовата лихвена ставка след срещата на 3-4 май с 50 базисни пункта до 0,75-1% годишно. Лихвеният процент беше повишен наведнъж с 50 б.п. за първи път от 2000 г. На пресконференция след срещата председателят на централната банка на САЩ Джером Пауъл каза, че Фед ще обмисли повишаване на лихвения процент с 50 базисни точки на следващите няколко срещи, обаче увеличаване наведнъж със 75 б.п. не се обсъжда активно.

Цената на златото се покачва заради по-евтиния долар

Цената на златото се покачва заради по-евтиния долар

Днес сутринта благородния метал се търгува по $1853,43 за тройунция

Протоколът от срещата през май може да бъде "ястребова" изненада, ако покаже, че членовете на Фед са обсъдили сериозно по-рязко затягане на политиката за ограничаване на инфлационния натиск. Това ще доведе до по-нататъшно укрепване на долара, отбелязват анализатори.

Днес към 10:25 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо долара с 0,45% - до $1,0684 за едно евро при $1,0736 за евро в края на предишната сесия.

Америкнасак валута поскъпва по отношение на японската с 0,27% и се разцменя на ниво от 127,20 йени за долар срещу 126,84 йени за долар предния ден.

Руският бизнес минава от долари и евро към юани

Руският бизнес минава от долари и евро към юани

През март всяка трета новооткрита валутна сметка е била в юани, по данни на голяма банка

Спрямо британската лира стерлинг доларът се понижава с 0,10% и се търгува по $1,2551 за паунд от $1,2532 зза паунд при закриването на търговката във вторник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинг и шведската крона), добавя 0,09% към стойността си в сряда,а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,14%.

Цената на златото пада под натиск от засилващия се долар

Цената на златото пада под натиск от засилващия се долар

Днес сутринта жълтите слитъци се търгуват по $1808,85 за тройунция