Очаква се Федералният резерв на САЩ да повиши основния си лихвен процент с три четвърти, за да се пребори с високата инфлация. На този фон фокусът ще е върху това колко дълбоки признаци на икономическо забавяне са регистрирани, пишат американските медии.

Очакваното увеличение на лихвените проценти по федералните фондове - основният инструмент на Фед за понижаване на инфлацията, която е на 40-годишен връх, ще представлява една от най-бързите промени в паричната политика на САЩ. Преди малко повече от четири месеца лихвеният процент беше близо до нулата и Фед купуваше облигации за милиарди долари всеки месец, за да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията.

Фед се движи много зад инфлацията и това може да стане сериозен проблем

Фед се движи много зад инфлацията и това може да стане сериозен проблем

Инфлацията отвъд океана скочи до най-високите нива от четири десетилетия насам

Все още е отбелязан съвсем малък напредък в борбата с инфлацията, а признаците на икономически стрес се натрупват, коментират експерти. През това време служителите на Фед преценяват колко по-строга трябва да бъде паричната политика, за да се забави увеличението на цените.

Инвеститорите отдавна залагат едно към четири Федералният резерв да изненада пазарите с по-голямо увеличение от 1 процентен пункт, което напомня за походите, използвани в началото на 80-те години на миналия век.

И тъй като въздействието на Фед върху американската икономика става все по-очевидно, въпросът сега е дали има риск от "пресоляване на манджата" чрез прекалена намеса. Части от пазара на облигации в САЩ вече сигнализират за повишена вероятност от рецесия, като доходността на 2-годишните съкровищни ​​облигации на страната сега е по-висока от тази за 10-годишните облигации.

Това е възможен знак за изгубена вяра в краткосрочния икономически растеж и отразява възможност Фед да бъде принуден да намали лихвените проценти в сравнително кратък период от време.

Страховете от забавяне на икономиката бяха разпалени тази седмица, когато американската верига Walmart, която предлага широка представа за поведението на потребителите, намали перспективите си за печалба и заяви, че инфлацията е притиснала купувачите да харчат парите си предимно за храна и гориво, вместо за продукти като електроника и облекло.

Син на основателя на Walmart купува спортен клуб за рекордните $4,6 милиарда

Най-голямата сделка в света на спорта: $4,6 милиарда

Най-голямата сделка в света на спорта е за отбора по американски футбол "Денвър Бронкос"

General Motors от своя страна заяви, че е намалил наемането на служители и е отложил планираните разходи в отговор на инфлацията.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с бурни темпове през второто тримесечие на годината.