Забавянето на световния растеж може да застраши независимостта на централните банки и да доведе до призиви за разширяване на правомощията извън контролиране на инфлацията, според Fitch Ratings.

"Би било разумно инвеститорите да обмислят потенциалните последици от нарастващия политически натиск за по-голям принос на паричната политика в подкрепа на икономическия растеж, вероятно чрез неконвенционални средства", казва Джеймс Макормак, световен ръководител на отдела за държавните рейтинги в Fitch. Централните банки "все повече се възприемат от правителствата като узрели за разширяване на техните правомощия".

Централните банки в развитите икономики натискат спирачките или дори преразглеждат плановете си за затягане на паричната политика, тъй като растежът се забавя. Нещо повече, те имат малко инструменти в традиционния смисъл на думата за борба с потенциален спад. Управителният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди миналата седмица, че загубата на инерция оставя световната икономика в "несигурна" позиция.

В САЩ дебатът за модерната парична теория показва нарастващия натиск върху централните банки, казва Маккормак. Макар че вероятно няма да бъде възприета скоро като политика, този натиск показва, че призивите за институции да правят повече, ще продължат да нарастват, казва той. Поддръжниците на МПТ отхвърлят съвременния консенсус, че икономиките трябва да се управляват предимно от повишаването и понижаването на лихвените проценти и казват, че централната банка трябва да има по-големи правомощия.

В Обединеното кралство опозиционната лейбъристка партия също е представила идеята за разширяване на правомощията на Банката на Англия, за да включи цел за производителност. Политиците казват, че тя няма инструменти за това.

Критиката от страна на политиците също нараства. Президентът Доналд Тръмп укоряваше Фед за "погрешно" повишаване на лихвените проценти, докато губернаторът на Обединеното кралство Марк Карни бе подложен на многократни атаки, дащото се повлия от дебата за Brexit.