САЩ последователно рушат стълбовете, поддържащи долара като световна резервна валута, като последните удари идват от някои влиятелни американци, които поставят под въпрос върховенството на закона след осъждането на Доналд Тръмп. По този начин САЩ на практика предизвикват останалата част от света да намери алтернатива - и засега изглежда, че успяват, пише Reuters.

Атаките срещу правната система след осъждането на президента Доналд Тръмп следват други стъпки, които според някои анализатори се възприемат като хвърляне на ръкавица от страна на Съединените американски щати към останалия свят.

Страната радикално увеличи използването на санкции като наказателен инструмент на външната политика. Едновременно с това увеличава огромния си дълг, като оставят чужденците, които търсят сигурността и дълбочината на нейните пазари, да финансират нейните ексцесии.

БРИКС с нова идея как да отслаби долара

БРИКС с нова идея как да отслаби долара

Две страни вече работят по създаването на нова обща валута

Ръководители на компании, предоставящи финансови услуги, глобални инвеститори и други експерти в Азия и Съединените щати отговарят на въпроса колко дълго според тях американците могат да продължат да правят това, без да се стигне до значителен удар.

Отговорите показват, че както в САЩ, така и извън страната нараства недоумението относно последиците от американската горделивост. Но въпреки всичко, никой досега не е успял да намери надеждна алтернатива или не очаква такава да се появи скоро, а вината за това е отчасти и в самите страни.

Снимка 653534

Източник: iStock

В Азия например експертите все по-настойчиво се питат какво може да се направи, тъй като търсят начини да намалят експозицията си към САЩ и да стимулират търговските потоци, които не са свързани с долара. Но опитите за изграждане на такива системи са бавни, а засилващият се авторитаризъм, заплахите за индивидуалните и имуществените права и геополитическото напрежение означават, че дори американските активи да са по-малко привлекателни, отколкото преди, другите възможности са по-лоши.

Едно скорошно проучване например показва, че управляващите резервите на централните банки планират да увеличат доларовите си активи през следващите 12-24 месеца, тъй като нарастването на глобалното геополитическо напрежение и нуждата от ликвидност ги привличат към валутата.

"Може би по ирония на съдбата силата на щатския долар отчасти се дължи на почти неоспоримия му статут на сигурно убежище", казва Стив Х. Ханке, професор по приложна икономика в Johns Hopkins University.

В основата си доминиращата роля на долара в света произтича от демократичните принципи на САЩ. Тя се подкрепя от огромния размер на икономиката на страната, дълбочината на пазарите ѝ и силата на институциите и върховенството на закона. Вярата в нейната демокрация е дълбока.

"Аз вярвам в тази конституционна система, която имаме. Тя е объркана, но това е демокрацията", казма Гари Генслър - предс. на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Експертът е категоричен, че към момента алтернатива просто не е възможна.

Goldman Sachs с нова идея за продължително подсилване на долара

Goldman Sachs с нова идея за продължително подсилване на долара

Къде ще има намаляване на лихвите и кога?