Alpha Bank, един от четирите най-големи кредитори в Гърция, стартира комбинирано предлагане на акции за набиране на 800 милиона евро, предава Reuters. В съобщение на банката се казва, че публичното предлагане в Гърция и международното пласиране с институционални инвеститори ще се проведат паралелно - от днес до 30 юни.

Сегашните акционери, участващи в комбинираното предлагане, ще имат приоритетно разпределение на новите акции. Goldman Sachs и JPMorgan ще действат като съвместни глобални координатори.

Гръцките банки са натрупали около €5 милиарда нови "лоши кредити" заради пандемията

Гръцките банки са натрупали около €5 милиарда нови "лоши кредити" заради пандемията

След като в последните години успя да продаде портфейли за десетки милиарди евро

Бордът на директорите на Alpha Bank е определил горна лимитна цена от 1,2 евро за акция. Банката заяви, че иска набирането на средства да стимулира растежа, тъй като средствата за възстановяване на Европейския съюз започват да намаляват. Изпълнителният директор на Alpha Bank - Василис Псалтис, коментира, че увеличението на капитала ще помогне на банката да постигне двуцифрени темпове на растеж на рентабилността и способност да изплаща дивиденти. 

Според данните на Alpha Bank, Eurobank и Piraeus за 2020-а година, размерът на новите "лоши кредити" е около около 5 милиарда евро. Преди пандемията от края на 2015 година към 2019 година гръцките банки са намалили портфолиото си от необслужвани дългове с 34%. През последните няколко години банките в Гърция усилено работят по стратегията си за намаляване на портфолиото си от необслужвани кредити, натрупани преди и по време на дълговата криза.

Alpha Bank се "освобождава" от 2,5 милиарда евро лоши кредити

Alpha Bank се "освобождава" от 2,5 милиарда евро лоши кредити

В портфейла има задължения на частни клиенти и на малки фирми