Икономическият растеж в Китай се забавя. Затова в страната се готвят да понижават основния лихвен процент, по примера на западния свят, предаде Zero Hedge.

Наливайки бензин в дебата дали паричната политика на Китай и САЩ ще се разминава допълнително, бивш служител на централната банка заяви, че Китай трябва да понижи пазарните лихвени проценти, за да подпомогне икономическия растеж и да облекчи финансовия натиск върху местните правителства.

"Необходимо е да поддържаме ликвидността в разумни и достатъчни количества и да ръководим рационалното и умерено намаляване на пазарните лихвени проценти", каза той, добавяйки, че икономическият растеж вероятно ще се забави до 5-6% през втората половина на годината, спрямо очакваното темп от около 8% през април-юни.

За разлика от Фед, който изненада инвеститорите миналия месец, сигнализирайки, че може да започне да повишава лихвените проценти през 2023 г. или дори през следващата година, по-рано от очакваното, китайските власти се ангажираха да не правят рязък политически обрат и пазарите очакват ключовите лихви да останат непроменени поне през тази година. И докато през април китайски служител на централната банка заяви, че промените в политиката от страна на Фед ще имат ограничено въздействие върху китайските финансови пазари, Пекин изглежда все по-загрижен за свят, в който САЩ расте, докато китайската икономика е твърде слаба, за да я следва.

Китайският премиер Ли обяви няколко мерки за "увеличаване на подкрепата за реалната икономика", включително "използване на съкращения на основния лихвен процент в подкрепа на реалната икономика" и няколко други политики мерки, насочени към увеличаване на доходите и подобряване на социално-осигурителната подкрепа за уязвимите групи на пазара на труда.

Освен това в изявлението си той подчертава необходимостта да се принудят предприятията да изплащат заплати "навреме и в пълен размер" и да се увеличи подкрепата за социално осигуряване до "гъвкава заетост" като заетостта в доставката.

Досега почти всеки път, когато вице-президентът на страната е обявявал понижаване на основния лихвен процент, Народната банка на Китай е изпълнявала "повелята" му. Не се очаква този път да бъде различно.