И Русия иска да ограничи колкото се може повече търговията с криптовалута, предават руските медии. След рестрикциите, налагани от месеци наред в Китай, това е втората страна, която се заема с биткойна, а и не само с него. Руската централна банка публикува молба фондовите борси в страната да избягват всякакви компании, които притежават активи в криптовалута и търгуват с нея.

Притежаването на виртуални пари би трябвало да дисквалифицира дадена компания от листване на борси, твърдят експертите от централната банка. Имат се предвид цифрови финансови активи извън Русия, крипто индекси и деривати. Мотивите зад предупреждението се фокусират върху присъщата нестабилност на цифровите валути.

Тази страна започна да унищожава копачки за криптовалута

Малайзия започна да унищожава копачки за криптовалута

За общо 1,3 млн. долара

Споменават се и рисковете, свързани с технологиите и регулациите. Призивът не се отнася за дигитални валути на централната банка или за други разрешени цифрови активи, издадени в Русия.

"Покупката на криптовалута води до повишен риск от финансови загуби за хора, които нямат достатъчно опит и познания", твърдят от Банката на Русия. Известието на руската централна банка следва държавната политика на тежки рестрикции към криптовалутите в Китай. През месец май тази година страната въведе национална забрана за крипто услуги, която доведе до падане на цените на биткойните.

Китай нареди, че фирмите нямат право да предлагат на клиентите си абсолютно никакви услуги, както и каквито и да е продукти, включващи криптовалута. Освен това националните регулатори предупредиха инвеститорите да не търгуват с биткойни.

Войната на Китай с биткойна достигна ново ниво

Войната на Китай с биткойна достигна ново ниво

През юни в Китай имаше масови арести на хора, заподозрени в използването на криптовалути

През юни в Китай имаше масови арести на хора, заподозрени в използването на криптовалути. Успоредно с това Китайската централна банка затвори софтуерна фирма поради опасения за участие в транзакции с цифрова валута. В изявление, публикувано от трезора, институциите се предупреждават да не предоставят услуги, свързани с виртуалната валута, включително предоставяне на офис помещения или маркетинг услуги.

Това лято регулаторите в страната засилиха натиска върху банките и бизнеса да спрат да предоставят каквито и да е крипто услуги, а Weibo дори спря акаунти, свързани с криптовалутите. Големитя въпрос днес е дали в Русия предстои да се случи същото.