Днес Централната банка на Швеция повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта до 2,5% и сигнализира, че ще продължи да затяга лихвената политика през следващата година, за да ограничи инфлацията.

На предишното си заседание през септември, Riksbank прогнозира, че през ноември ще повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта и ще продължи да го повишава през 2023 г. до около 2,5%.

Но инфлацията на основните стоки надмина банковите и пазарните очаквания през октомври, като се ускори до 7,9%, което предизвика по-агресивно затягане на паричната политика.

Рискът "от ускорение на текущата висока инфлация в страната остава значителен и е много важно, парично-кредитната политика да осигури разумни срокове за забавяне на инфлацията и да я стабилизира около целта от 2%", се казва в изявление на Riksbank.

Посочва се още, че вероятно повишаването на основния лихвен процент ще продължи и в началото на следващата година до малко под 3%.

Очаква се шведската икономика да се свие през следващата година. Лихвите по ипотечните кредити се повишиха, цените на жилищата падат и много семейства вече са изправени пред криза на разходите за живот.

Фед на САЩ продължи с "ударното" вдигане на основната лихва, нивото е най-високото от 2008-а насам

Фед на САЩ продължи с "ударното" вдигане на основната лихва, нивото е най-високото от 2008-а насам

Има намек за възможността за забавяне на темповете на повишаване на лихвите в бъдеще

Шведската централна банка последва примера на Федералният резерв на САЩ, но той може скоро да забави темпото на повишаване на основните лихви, след като ги вдигна със 75 базисни пункта на четири поредни заседания.

Някои представители на ЕЦБ пък говорят за риска инфлацията да се ускори, докато други са загрижени, че повишаването на лихвите може да задълбочи неминуемия спад в икономиката на Европа.

В Швеция има опасения, че слабостта на кроната може да окаже натиск върху инфлацията чрез повишените цени на вносните стоки, така че решенията на ЕЦБ вероятно ще оказват силно влияние на ръководството на Шведската централна банка.