Осем държави търсят помощ от Брюксел за ускорено усвояване на оставащите еврофондове от изтичащия бюджетен период на Европейския съюз  до края на декември.

България е част от страните, в които все още има риск да не бъдат усвоени всички  пари. Твърде късно е за нова отсрочка за договарянето на средствата, обясни еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу,  съобщава europe.bg.

Еврокомисарят  подчерта, че бързината при  харчене на парите няма да е за сметка на качеството на финансираните проекти от европейския данъкоплатец.

Тя подчерта, че е много  притеснена за тези осем страни, защото на моменти  се вижда  прибързаност с цел да се повиши процентът на усвояване. Като посочи, че ЕК има добри одитори и усвояването няма да е за сметка на качеството и изпълнението на програмите.

„Въпреки че е твърде рано да съобщавам точните суми по кохезионната политика, благодарение на създадената работна група вече имаме някои добри резултати”, каза Крецу.

Словакия няма да загуби пари до края на 2015-а, Хърватия - също. Рискът от загуба на средства за Румъния беше сведен до 95%. Унгария и Италия са особено добър пример, защото драматично намалиха оставащите пари за усвояване. 

България може да отчита приключени проекти с оставащите европари по оперативните програми на финансовата рамка 2007-2013година до края на месеца.