Потребителските цени в най-голямата икономика в света се покачват със 7,5 процента през януари — най-високият темп от 1982 г. и с повече от очакваното, предава Bloomberg.

През декември ръстът бе 7 процента. Месечното повишение е 0,6 процента.

Изключвайки по-волатилните компоненти като храните и енергията, повишението е 6 процента спрямо същия месец на миналата година.

Икономистите очакваха 7,3 процента ръст и 0,4 процента повишение спрямо миналия месец.

След публикуване на данните щатският долар поскъпна с 0,5 процента спрямо японската йена до 116,08. Златото губи 0,47 процента до $1 826,20. Доходността по 2- и 10-годишните американски облигации тръгна нагоре. Акциите и bitcoin също се оцветиха в червено.

Данните засилват натиска върху Федералния резерв. Централната банка планира да започне да повишава лихвите още през следващия месец, за да се справи с инфлацията. По-високият от очаквания ръст на цените може да накара пазарите да очакват още по-агресивно затягане на паричната политика.

Преди срещата на 15-16 март Фед ще получи и данните за февруари.

Високият ръст на цените се дължи най-вече на дисбаланс между търсенето и предлагането, подкрепен и от огромните правителствени стимули и покупките на домакинствата, които нямаха възможност да харчат за услуги. Проблемите в доставните вериги и затворените заводи също оказват влияние.

В същото време пазарът на труда в САЩ също се намира в особена ситуация, заради която работодателите са принудени да повишават заплатите, за да задържат служителите си — или за да успеят да намерят нови.