Трудно е да се каже дали сега е едно от онези "затишия пред буря". Но най-малкото това е период на относително успокоение след предизвикания от коронавирус спад на фондовия пазар през февруари и март и последвалото силно "рали". И това прави времето подходящо да прецените как може да сте объркали инвестициите си, като сте продали прибързано, или сте предприели други ирационални действия.

"Наскоро имахме сериозен спад..., който прави тези неща наистина важни", каза Стив Уендел, ръководител на екипа за поведенчески науки в Morningstar, който проучва как емоциите могат да извадят от релси инвеститорите. Ако работите с финансов съветник, този човек трябва да ви помага да ръководи вашите действия. Уендел говори предимно със съветници по време на онлайн среща тази седмица, организирана от Morningstar, но инвеститорите, които се оправят сами на пазарите също могат да се поучат.

Поведенческите финанси са област, която изследва как хората взимат решения, като се обръща специално внимание на ирационалните такива. Изследователите са идентифицирали над 100 пристрастия или тенденции, които водят до лоши решения, каза Саманта Ламас, изследовател на поведението в Morningstar.

Ето шест често срещани грешки, получени от тяхната онлайн дискусия и от изследователски доклад, фокусиран върху поведението и волатилността, който Morningstar изготви след разпродажбата на пазара:

Фокусиране върху скорошни събития

Една от потенциално проблематичните тенденции или пристрастия е, когато хората придават неоправдано значение или внимание на случилото се днес или през последните няколко дни, когато скорошната тенденция може да не е толкова критична или постоянна.

Когато фондовият пазар рязко спадна за период от четири седмици в края на февруари и началото на март, пристрастността на последното убеди някои хора, че пазарът ще продължи да се колебае. Тези, които реагираха чрез продажба, платиха цена, тъй като пазарът също толкова бързо започна да се възстановява.

Сляпо следване на тълпата

Стадното поведение е склонността да гледаме към това, което правят другите хора, особено по време на стрес. Правим това през цялото време в нормалната си среда, като например четене на отзиви за онлайн ресторанти, или други продукти, които обмисляме да закупим. Има нещо утешително в следване на тълпата, тъй като това е било важно за оцеляването на хората много пъти в миналото.

Но по време на периоди на висока волатилност на фондовите пазари, това може да бъде лош ход, тъй като тълпата може да сбърка. По време на такива моменти много хора реагират прекомерно или взимат лоши решения по различни причини, така че следването на масата може да е нещо, което да искате да избягвате.

Предприемане на ненужни действия

Пристрастието към действията е усещането, че трябва да се направи нещо по време на стресови моменти, като например когато цените на акциите падат. По време на широкия спад на пазара действието, което често изглежда най-привлекателно, е продажбата. Но ако все пак продадете, може да заключите лоша цена или да предизвикате облагаеми печалби, които иначе биха могли да се забавят много по-дълго.

"Поривът за предприемане на драматични действия може да ни подведе в случаите, когато статистически правилният избор е обмислено бездействие", казва Morningstar в своя доклад. По-скоро да не правите нищо често е умен ход, особено ако имате пред себе си дълъг хоризонт, в който можете да изчакате възстановяването на цените.

Прекомерна самоувереност

Пристрастието към прекомерна самоувереност е тенденцията да гледаме на себе си като на над средното ниво, независимо дали става дума за голфъри, градинари, собственици на кучета или каквото и да било. В едно проучване, цитирано от Morningstar, 90% от автомобилистите се смятат за шофьори над средното ниво.

Пристрастността към прекомерната самоувереност ни кара да вярваме, че сме по-добри от повечето. В резултат на това може да вземем безразсъдни инвестиционни решения, въпреки че това пристрастие не е толкова очевидно по време на спадове на пазара.

Някои групи са по-податливи на това пристрастие от други. Когато инвестират, "Мъжете са склонни да бъдат по-самоуверени и да търгуват повече от жените и тяхната нетна възвръщаемост е по-ниска поради това", каза Ламас.

Търсене на валидация

Пристрастието към потвърждение е тенденцията да се търси и тълкува информация, която подкрепя едно мнение или скорошно действие. Искаме известна увереност, че сме постъпили правилно.

"Умовете ни автоматично ще обръщат повече внимание на информация, която подкрепя настоящите ни вярвания и инвестиционни решения", казва Morningstar в своя доклад. Но понякога обръщането на твърде много внимание на приятните за нас възгледи може да ни подведе, като не предоставя по-балансирана перспектива. Информацията, която търсим, може да е грешна.

По този начин е добро упражнение да се съзерцава противоположната гледна точка. Ако продавате акция например, помислете за многото причини, поради които някой от другата страна на сделката може да я купи.

Избягване на болката от загубите

Отвращението от загуби е тенденцията да бъдем разстроени от загуби в по-голяма степен, отколкото получаваме удоволствие от печалбите. Това е тенденция, която може да ни накара да се страхуваме и по друг начин да замъгли преценката ни, когато пазарът се движи срещу нас.

"Загубата на 10% на портфейла се чувства много по-лоша от 10% печалба за много инвеститори, защото не сме склонни да губим", казва Morningstar в своя доклад Всяка дадена загуба "обикновено се чувства два пъти по-зле от получаването на същата сума".

Някои потенциални решения за посочените грешки

Това са някои от психологическите тенденции или пристрастия, които могат да работят срещу инвеститорите. Как можете да се справите с тях?

Една препоръка е просто да сте наясно с тези неща. Разпознаването на проблем може да ви помогне да го преодолеете.

Важно да се разбере поносимостта към риска. Съветниците рутинно питат клиентите за това колко отрицателни движения могат да приемат, но много хора не знаят реално какъв е отговорът на този въпрос, докато не стане трудно. Интелигентно е периодично да преглеждате как изглежда нормалната турбуленция, предлага Morningstar и припомня, че апетитът ни за личен риск може да се променя с течение на времето, често до по-консервативен режим.

В същия дух задайте реалистични очаквания. Дивата волатилност на пазарите по-рано тази година - един от най-големите и бързи спадове, последвани от също толкова бързо възстановяване, бе по-скоро необичайно, отколкото обичайно за борсите събитие.

Инвеститорите трябва да помнят, че спада на пазара е част от цикъла и се случва средно на всеки няколко години.

Също така, внимавайте да не станете жертва на претоварване с информация. Проследяването на пазара твърде често може да постави всеки на ръба, особено по време на бурни периоди.

Тенденцията хората да се влияят от твърде честа информация се нарича отвращение от миопична загуба.

"Това е комбинация от отвращение от загуби - нашата повишена чувствителност към загуби, а не към печалби - и тесен фокус върху "сега"", казват експертите от Morningstar.

Колкото по-често проверявате портфолиото си, толкова по-често може да се изкушите да вземете лошо решение. Ограничете актуализациите на портфолиото си до веднъж на ден, веднъж седмично или дори по-малко.

Наред с други съвети, може дори да напишете писмо до бъдещия си Аз. Това писмо трябва да обясни за какво наистина ви е грижа, какво е важно за вашите инвестиции и защо изобщо преживявате всички тези проблеми, каза Morningstar. Следващият път, когато има засилени пазарни сътресения, извадете писмото и го прегледайте.

И накрая, можете да зададете бариери, за да забавите склонността си да предприемате импулсивни действия, за които бихте могли да съжалявате по-късно. Сред предложенията: Разглеждайте нестабилността като време за ребалансиране на инвестициите си; вслушайте се в самоналожен период на успокоение от около три дни и анализирайте данъчните последици преди всяка транзакция. Нежеланието да се получат облагаеми печалби преждевременно може да бъде мощен стимул за забавяне, казват от Morningstar.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции