Инвеститорите се ужасяват от възможността за срутване на азиатския пазар и на тези в развиващите се страни. Това сочат най-новите резултати на шотландския асет мениджър Aberdeen, цитирани от Businеss Insidеr.

Приходите на инвестиционната група са се увеличили с 5% до 1,74 млрд. долара, а основната печалба е нараснала с близо 2 млн. долара до 739,1 млн. долара.

Активите под управление обаче са спаднали с близо 10% до 426,5 млрд. долара, „отразявайки негативните настроения към развиващите се пазари”.

Клиенти са изтеглили внушителните 50,9 млрд. долара от сметки през годината, а основната причина за това бил нарастващият страх, че развиващите се пазари са напът да се сринат и то бързо. HSBC и Goldman Sachs са сред банките, които изразиха предупреждение.

Последното тримесечие на годината е десето поредно за Aberdeen по отношение на нетните изходящи парични потоци. Компанията посочва, че за бизнеса с акции последните три месеца на годината са били „най-лошото тримесечие за изходящите потоци от този клас активи след световната финансова криза” в индустрията.

Това е огромен предупредителен сигнал. Aberdeen е най-големият вписан фондов мениджър в Европа, така че е на изключително добра позиция да оцени какво се случва в индустрията.

Забавянето на китайската икономика предизвика верижна реакция в другите развиващи се пазари, имайки предвид колко много суровини е употребила страната през годините. Ненаситният апетит на Китай подкрепяше много икономики.

Третата вълна на финансовата криза този път идва от изток

Третата вълна на финансовата криза този път идва от изток

Какво ще представлява тя?

Междувременно частният сектор в много развиващи се пазари разчиташе на кредити през последното десетилетие, докато корпорациите в западния свят забавяха натрупването на дългове и дори намаляваха задълженията си.

Това доведе до наречения от HSBC „токсичен микс” от дългове и слаб растеж в развиващите се пазари. Goldman Sachs пък неотдавна нарече коктейла „трета вълна” на финансовата криза, водена от променливата икономика на Китай.