Инвеститорите скоро може да започнат да плащат, за да притежават най-безопасните активи в Европа, пише Bloomberg. Доходността по 10-годишните германски държавни облигации е съвсем близо до нула за първи път от почти три години, след като икономическото развитие на Стария континент се забавя, а притесненията относно световната търговия праща инвеститорите към по-безопасни убежища.

Сред рисковете, които могат да обърнат кривата на доходността и да я пратят в отрицателна територия, са Brexit без сделка, турбуленция в италианския политически живот или неочаквано негативно развитие на пазара на труда.

През 2016 г., когато доходността на 10-годишните държавни облигации на най-голямата европейска икономика бе отрицателна, Европейската централна банка наливаше пари в икономиката на еврозоната в опит да ускори растежа ѝ. Сега инвеститорите търсят сигурността и се чудят дали институцията не изпусна шанса си да повиши лихвите по депозитите от рекордните минус 0,40 процента преди следващата криза да удари.

Япония вече не плаща, а получава лихва по дълга си

Япония вече не плаща, а получава лихва по дълга си

За първи път от септември 2017

"Ако германският потребител продължава да съкращава разходите си, тогава доходността може да отиде под нулата", смята Джон Тейлър от AllianceBernstein Holding LP, който управлява активи на стойност $550 милиарда. "Смятах, че края на програмата за количествени улеснения ще има по-голям ефект, но се оказва, че разочароващите данни праща доходността още по-надолу".

10-годишните германски облигации достигнаха 0,13 процента днес, а през миналата седмица удариха и дъно от 0,08 процента. Те паднаха под нулата точно преди референдума за Brexit, който се проведе през юни 2016 г. и успяха да се възстановят над нулата през октомври същата година. Доходността по останалите по-краткосрочни германски облигации вече е под нулата.

Инвеститорите могат да решат да задържат дълга на Германия - и да плащат за това - по редица причини. Например, може да следват фонд, който съдържа голям дял по-безопасни активи, или да смятат, че активите ще се покачат, както и да очакват промени във валутните курсове.

Защо Европа се оказва слабата брънка на световната икономика?

Защо Европа се оказва слабата брънка на световната икономика?

Най-големият проблем не се крие нито в САЩ, нито в Китай, а на Стария континент