Инфлацията в най-големият турски град с население двойно колкото българското - Истанбул, за 2023 г. възлиза на почти 75%, което е с почти 10% повече от показателя, прогнозиран от Централната банка на страната. Тези данни за "галопираща" инфлация са на Истанбулската търговска камара.

Цените "на дребно" в Истанбул за изтеклата година са се увеличили със 74,88%, а цените "на едро" - с 62,77%. Освен това, само през декември разходите за стоки и услуги са нараснали средно с 3,52%. По-конкретно, най-много през декември спрямо предходния месец са скочили цените на продуктите от сферата на здравеопазване и лична хигиена (5,15%). Цените за културни събития, образование и развлечения се увеличават за месеца с 5,1%. Хранителните стоки в Истанбул са поскъпнали с 4,9% през декември, а жилищата с 2,46%.

За Турция ситуацията с цените в многомилионния Истанбул е важен показател за състоянието на икономиката на страната, тъй като в този град и в целия регион на Истанбул са разположени голям брой производства и логистични съоръжения.

Имотите в Истанбул поскъпнаха с 68% за година

Имотите в най-големия град в Европа поскъпнаха с 68% за година

Колко е средната цена на жилищата в града, намиращ се на 550 км от София и какви са причините за поскъпването?

През декември Турската централна банка проведе проучване сред "играчи" на финансовите пазари. Резултатите от него показват, че се прогнозира, че инфлацията в страната за 2023 г. ще бъде 65,39%. Икономическият растеж на Турция за 2023 г., според предварителните оценки се очаква да бъде 4,22%.

На този фон, валутните резерви на Централната банка на Турция достигнаха рекордните 145,4 милиарда долара в края на декември.

Очакванията са възходящата инфлационна тенденция да бъде прекъсната през втората половина на 2024 г. Това би трябвало да се случи благодарение на някои мерки, предприети от Централната банка и Министерството на финансите на страната, за които е необходимо време, за да покажат ефекта си. По-конкретно, става въпрос за скокообразното увеличение на основната лихва, която сега възлиза на 42,5%, докато през май 2023 г. беше 8,5%.