Цените на недвижимите имоти в турския град Истанбул са се увеличили с 68% само за година, като средната цена на апартамент надхвърли 170 хиляди долара. Това заяви помощник-кметът на Истанбул Бугра Гьокче, цитиран от Прайм. С населението си от над 14 млн. човека, Истанбул е не само най-големият град в Турция, но и в цяла Европа.

През май Гьокче съобщи, че цените на имотите в няколко района на Истанбул, гъсто населени с бежанци, са се повишили до девет пъти за последните четири години.

В подкрепа на думите си, Гьокче сега публикува таблици с обобщени данни за цените на жилищата в кварталите на Истанбул и сравнява цените от този август и август 2022 г. Данните са от популярния сайт за обяви за имоти Sahibinden.

Този август в Истанбул са продадени над 17 хиляди жилища, което е с 6% по-малко от година по-рано, но, както отбелязва Гьокче, търсенето е много голямо. Лидер при продажбите за периода е квартал "Есенюрт" в западната част на града, с продадени повече от 2400 жилища.

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

На какво се дължи преориентацията към други страни

Средната цена на апартамент в града е над 4,6 милиона турски лири, т.е. над 170 хиляди долара. Най-ниските цени на апартаментите са в квартал "Есенюрт" - средно над 2,1 милиона лири (повече от 77 хиляди долара), а най-високи са цените в елитния квартал "Сариер" в северната част на града - средно 13,3 милиона лири (почти 500 хиляди долара).

"Средната цената на апартаментите в Истанбул се е увеличила с 68% за последната година, показател, по-висок от инфлацията. За работещите хора в града стана още по-трудно от миналата година да си купят апартамент, тъй като доходите са нараснали по-малко", написа Гьокче в социалната мрежа X.

В същото време, в редица централни квартали на града - като "Кадъкьой" и "Шишли" - цените са се повишили за година "само" с 50%, а максимално увеличение на цените на имотите е регистрирано в курорта "Силе" край Черно море и в районите "Султангази" и "Арнавуткьой" в покрайнините на града - почти двойно.

Според помощник-кмета на града, цените се покачват, наред с други причини, поради продажбата на апартаменти на чужденци и макроикономическите условия, както и недостига на социални жилища.

По данните на Централната банка на Турция, средната цена на недвижимите имоти за година, считано от май 2022 г. номинално се е увеличила повече от два пъти, а като се вземе предвид инфлацията - с 45%.

По време на предизборната си кампания турският президент Реджеп Ердоган обеща да реши проблема с постоянно растящите наеми на имотите. В тази мръзка властите сега обсъждат въвеждането на данък за собствениците на необитаеми апартаменти. Причината е, че редица наемодатели понастоящем предпочитат да не отдават съответните жилища под наем, а да изчакат стабилизирането на курса на турската лира или да намерят наематели, готови да плащат в долари.

Новият финансов център на Истанбул отчита огромен интерес към наемането на офиси

Новият финансов център на Истанбул отчита огромен интерес към наемането на офиси

Заявки има от Европа, САЩ и Персийския залив