Истанбулският финансов център (IFC) се превръща в нова атракция както за местни, така и за чуждестранни инвеститори, привличайки интерес от Близкия и Далечния Изток до Персийския залив и от Европа до Съединените щати, пише Daily Sabah.

Ситито отчита огромно увеличаване на заявките за наемане офис площи, заяви генералният мениджър на центъра.

От откриването му през април има бум в търсенето на офис пространства в IFC, разположен в квартал Ümraniye в анадолската част на Истанбул.

Истанбул може да бъде сред най-добрите финансови центрове в света: ето защо

Истанбул може да бъде сред най-добрите финансови центрове в света: ето защо

Икономиката на мегаполиса е по-голяма от тази на България, Гърция и Португалия

"Инвеститорското търсене вече надхвърли 60% за кратък период от време", подчерта Ахмет Ихсан Ердем - генерален мениджър на IFC, пред вестник Sabah.

Повече от 700 заявления са получени за повече от 350 места в 100 000 квадратни метра ърговски площи.

Снимка 595884

Източник: iStock Images

Дългоочакваният бизнес район, който обещава да постави турския мегаполис сред най-важните финансови центрове в света, беше открит на церемония, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган през април.

Заявявайки, че вътрешните кредитори, сред които Ziraat Bank, Vakıfbank и Halkbank, вече са се преместили в центъра, Ердем отбеляза, че се очаква преместването на дъщерни дружества да приключи след няколко месеца.

"Имаме 1,3 милиона квадратни метра офис площи в IFC. Когато Ziraat Bank, Halkbank, Vakıfbank, Централната банка на Република Турция (CBRT), Borsa Istanbul, Агенцията за банково регулиране и надзор (BDDK) и Бордът за капиталови пазари от Türkiye (SPK) се добавят площи, остават 470 000 квадратни метра пространство."

Под наем ще бъдат отдадени общо 530 000 квадратни метра на трети страни, както местни, така и чуждестранни. Много е вероятно сред тях да има представители и на българския бизнес.

Новият бизнес район на Истанбул със заявка да превърне мегаполиса в световен финансов център

Новият бизнес район на Истанбул със заявка да превърне мегаполиса в световен финансов център

Проектът трябва да улесни международния капиталов поток и да увеличи потенциала за привличане на инвестиции