Ако Италия има голям проблем с необслужваните кредити, то може да се каже, че това важи в още по-голяма сила за Индия. Азиатската страна изпревари европейската по дял на лошите заеми към общите, показват данни на Reserve Bank of India, цитирани от Bloomberg.

Необслужваните кредити в Индия са достигнали общо 190 милиарда долара към декември миналата година или 10,3% от общите заеми.

Това поставя под съмнение "оцеляването" на някои от кредиторите в държавата и ограничава инвестициите, пишат от Bloomberg.

От друга страна Италия успя да ограничи дела на необслужваните заеми до около 200 милиарда евро или 227 милиарда долара от пика им през 2016 година до над 360 милиарда долара.

Снимка 407485
Водещите икономики, където "лошите" кредити са с най-голям обем

Водещите икономики, където "лошите" кредити са с най-голям обем

В цялата Еврозона те са 842 милиарда евро

За сравнение през 2017 година лошите кредити в Италия представляват 16,4 на сто от общо кредитите, докато в Индия за същия период те са с дял от 9,6 на сто.

Според последните данни Бразилия е на трето място сред големите икономики по дял на лошите заеми - 3,2%. Франция е на четвърто място с 2,9%, следвана от 1,9% в Китай и 1,5% в Германия.

Необслужваните кредити са сериозен проблем и за друга страна в Южна Европа - Гърция. В съседката ни те са в размер на 88,6 милиарда евро към 2018 година. Все пак банките в страната са успели да продадат портфейли лошо заеми за 12,5 милиарда евро през изминалите 12 месеца.

Тази седмица обаче стана ясно, че Атина планира да насочи 1 милиард евро в местните банки с цел да подкрепи ипотечните кредити на домакинствата. Финансирането ще бъде насочено към домакинствата, които не могат да покриват вноските си и имат нужда преструктуриране на заемите.

Гърция плаща €1 милиард от жилищните кредити в страната

Гърция плаща €1 милиард от жилищните кредити в страната

В рамките на следващите пет години