През 2018 г. почти всеки клас активи бе губещ. През 2019 г. беше точно обратното - с изобилие от инвестиционни възможности, като някои от най-добрите инвестиции дойдоха от неочаквани кътчета на пазара.

През изминалата вече година се появиха геополитически проблясъци като - деескалация в търговската война между САЩ и Китай и драмата за Brexit, а пазарите бяха стимулирани от изненадващата промяна в политиката на Фед и три поредни понижения на лихвите.

"През изтичащата си вече година беше забавно да търгувате на новини", според Стивън Инес, главен стратег в AxiTrader Ltd. "Като цяло тенденцията бе към повишение и всяко по-сериозно връщане беше добра възможност за инвестиране, на много фронтове".

Въпреки че по-голямата част от вниманието на индустрията беше насочена към рекордите в американските акции, през тази година имаше забележителни движения и в други краища на пазара. Ето някои от най-добре представилите се активи:

Руска революция

В годината, в която САЩ наложиха няколко кръга от нови санкции срещу Русия, а Москва беше разтърсена от седем седмици протести, пазарът на акции на страната се представи най-добре в световен мащаб по отношение на общата си възвращаемост в доларово изражение.

Стабилните цени на петрола позволиха на Елвира Набулина, управител на Централната банка на Русия, да намали ставките пет пъти. Това помогна за възстановяване на финансовите пазари, след разпродажбите от 2018 г., която някои смятаха за прекомерни.

Въпреки политическите ветрове, руските компании "като цяло са в страхотна форма", казва Фрейзър Лунди, ръководител на кредитната компания в Hermes Investment Management. За много от тях, като производителите на суровини, които са се възползвали от стабилността на петролните и валутните пазари, "ситуацията рядко е била по-добра", каза той.

Гръцката светкавица

Гърция, която се конкурираше с Русия за най-добро представяне на пазара на акции почти през цялата година, започна бурно десетилетие с финансова криза и спасяване от Международния валутен фонд - и сега завършва със зашеметяващо рали както при акциите, така и при облигациите.

Реформите в страната започнаха да се отплащат и крайно лявата партия Сириза беше изместена от дясната Нова демокрация на изборите през юли. Лесните пари от Европейската централна банка помогнаха, като позволиха на страната да взема заеми с отрицателни лихвени проценти през октомври, а 10-годишните гръцки държавни облигации отбелязаха най-голямото поскъпване сред 19-те основни държавни облигации в Европа, следени от Bloomberg News.

Моментът на Украйна

Чудите се коя е най-добре представящата се валута през тази година, сред над 130 следени от Bloomberg? Това е украинската гривна! При нея през 2019 г. се наблюдава значителен и непрекъснат период на стабилно поскъпване. Това маркира промяна на тригодишното последователно поскъпване на валутата на страната. Пакет от благоприятни за пазара реформи, като част от програма на МВФ, позволи на централната банка да намали лихвените проценти, спомагайки за стимулиране на икономическия растеж. Гривната поскъпна по-бързо от всички останали валути през изминалата година.

Отвъд Beyond Meat

През една лоша година за стартиращи компании изпъкнаха акциите на компанията свързани с манията по фалшиво месо - веганският производител на храни Beyond Meat Inc. Но това също инициира активност при китайски компании, които я копираха и искаха да се облагодетелстват от завишения интерес към сектора.

Една подобна компания - YanTai Shuangta Food Co., генерира обща възвращаемост от 175% за инвеститорите, въпреки, че предлаганото от нея "фалшиво месо" все още е твърде ограничено.

И макар акциите на Beyond Meat да се върнаха при нива от 75 долара, или далеч под върховите си стойности от над 200 долара, те все още са донесли доходност от над 200% спрямо IPO-то на компанията, при 25 долара за брой.

Паладият постигна рекорд

Паладият поскъпна с нови 51% през тази година, достигайки най-висока стойност от 2000 долара за унция, за пръв път в историята си. Той се превърна не само в най-добре представящия се благороден метал, но и в най-скъпия, превишавайки с над 30% цената на златото.

"При паладия е ясно очертана ситуация на ограничено предлагане, повишено търсене от автомобилната индустрия, която трябва да произвежда по-добри и по-екологични двигатели", казва Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank. "При силното търсене идващо от сектора на автомобилите, цената може да стане много по-висока, ако предлагането се запази ограничено", смята още анализаторът.

Биткойнът и останалите криптовалути

Биткойнът бе един от най-поскъпналите активи почти през цялата година. До средата на годината той отбеляза повишение от близо четири пъти в цената си. Последва поевтиняване и слаб завършек на годината, макар и за годината все още да е удвоил стойността си.

За разлика от биткойна, останалите криптовалути се представяха далеч по-слабо и завършиха годината горе долу при нивата си от началото. Това допринесе за значително повишение на доминацията на биткойна и връщане на дела му при над 68% от пазарната капитализация на всички дигитални монети. Това е близо до най-високите нива на тжест на най-голямата и стара дигитална монета.

Aĸo ги бяхте поверили на Бъфeт?

Възможно е да сте решили да се доверите на Бъфет и да му поверите трудно припечелените си средства, като си купите акции на управлявания от него фонд - Веrkѕhіrе Наthаwау Іnс. Най-вероятно акции "клас В", защото другите са с цена от над 338 000 долара.

Тази инвестиция би ви донесла малко над 11% доходност за 2019-та година. И това не е особено добре, ако се има предвид възвращаемостта от над 25% за широкия щатски индекс S&P 500. А дали "последните ще станат първи" предстои да разберем през следващата година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.