Федералният резерв на САЩ ще намали лихвите още пет пъти до април 2020 година, прогнозират анализатори от Danske Bank. А дали това ще се случи - предстои да видим... И все пак, трябва да сме готови!

"Фед ще намалява лихвените проценти с 25 базисни пункта на всяка от следващите пет срещи, докато достигне до целевия диапазон 0.75-1.00% на заседанието си през март 2020 година", коментират анализаторите от Danske Bank, цитирани от финансовото издание CNBC.

"Икономическите показатели извън САЩ са по-слаби от очакваните: Данните за китайските инвестиции в дълготрайни активи; промишленото производство и продажбите на дребно; свиването на БВП в Германия през второто тримесечие на годината; Brexit и т.н.", посочват още анализаторите.

На заседанието си през юли Фед понижи лихвените проценти с 25 базисни пункта - първото намаление от 2008 година насам. Членовете на Фед обаче заявиха, че са отворени за бъдещи намаления.

Инвеститорите в САЩ очакват Федералният резерв (Фед) да намали лихвените проценти на следващото си заседание на 17-и и 18-и септември. Ако се съди по търговията с фючърси, тези очаквания са заложени при нива от над 90%.

И сега на въпроса - ако и вие очаквате понижение на лихвите от страна на Фед, както и почти сигурно такова от страна на ЕЦБ, в среда на ниска инфлация и Brexit, то как би било най-удачно да се инвестира?

Сега ще ви дам няколко направления, по които можете да помислите, като те в никакъв случай не бива да се приемат, като инвестиционен съвет, или препоръка:

Дивидентни компании и компании ориентирани към стойност

Ако се опасявате от по-нататъшно понижение на лихвите, то време е да помислите за инвестиции в дивидентни компании. И най-лесният, добър и евтин начин да направите това, ако нямате особено сериозни познания за фондовите пазари (а и дори да имате такива) е - чрез индексни фондове следящи представянето на компании с висок дивидент.

При нива на лихвите по 10-годишните облигации от 1.6% за щатските такива и отрицателна доходност от близо -0.6% за немските, пред инвеститорите търсещи доходност има не много на брой варианти, които освен всичко да се отличават и с поносимо ниво на риск.

В момента дивидентната доходност на индекса S&P 500 е по-висока от доходността на 10- и 30-годишните облигации. И това, поне в исторически план е било добре за акциите през следващата година.

"Въпреки, че текущото зловещо обръщане на лихвената крива при 2-годишните и 10-годишните облигации, породи безпокойство сред инвеститорите, историята предлага и малко добри новини", се казва в анализ на CFRA Research. "От Втората световна война насам, когато дивидентната доходност на S&P 500, в края на месеца е надхвърляла доходността по десетгодишните облигации - S&P 500 е регистрирал среден ръст от 22% година по-късно, като повишение е ставало реалност в 74% от всички наблюдавани 31 случая."

Избягвайте акциите на финансовите институции

Книжата на банките страдат от ниските лихви. И те се очаква да страдат още повече, ако видим по-нататъшно понижение на лихвите. Намаляване на лихвите би се превело, като по-нататъшно влошаване на финансовите резултати и съответно невъзможност да се посрещне високата иначе дивидентна доходност.

Или казано по друг начин - високите дивиденти на компаниите от сектора, могат и да са заплашени от по-нататъшно понижение на лихвите от страна на водещите централни банки.

Както продължаваме да виждаме - големите европейски банки са "заложниците на отрицателните лихви в еврозоната". Това доведе до декапитализация и нужда от набиране на свеж капитал при много от най-големите европейски финансови институции.

На сериозна обезценка станаха свидетели акциите на водещи банки, като Dеutѕсhе Ваnk и Unісrеdіt, през последните няколко години.

Внимавайте с технологичните компании

"В края на цикъла на растеж, когато започнат да се появяват опасения от рецесия, акциите ориентирани към ръст, обикновено се представят по-лошо от защитните компоненти", коментира Майк Уилсън, главният американски стратег за акции на щатската инвестиционна банка Morgan Stanley.

Той добави още, че новият кръг от тарифи е ориентиран към потребителите и е "унищожаващ търсенето".

Майк Уилсън е един от най-скептичните стратези на Уолстрийт, като той съветва клиентите да се отърват от акциите ориентирани към ръст и да се насочат обратно към отбранителни имена, поради опасенията за рецесия. Според експерта, облигациите ще се представят с 10 процентни пункта по-добре от имената на растеж, заради търговската война.

"Забавянето в темповете на създаване на работни места и отработените часове, нестабилността на фондовите борси и новите тарифи, са потенциални фактори за забавяне на потребителските разходи", смята още Уилсън.

Все още може да гледате към силно задлъжнели сектори и компании

Миналата година, по време на цикъла на повишение на лихвите, най-сериозно бяха засегнати индустриалните компании от силно задлъжнели сектори.

И логиката бе следната - повишение на лихвите ще повиши разходите за задълженията и съответно ще нарани рентабилността им. Сега напълно противоположна логика, би могла да бъде приложена и в случай на намаляване на лихвите. Напълно е възможно индустриалните циклични компании да се представят нелошо през тази година.

Благородните метали ще продължават да блестят?

Златото поскъпнса с над 20% от началото на годината. Но според редица експерти, най-доброто за метала може и да предстои. Причината - намаление на лихвите от страна на Фед е възможно да обезцени долара и съответно да доведе до ръст в цената на "жълтия метал" (всеизвестна е обратната корелация между цената на златото и движението на щатския долар).

Традиционно в исторически план при търговски войни, доларът винаги е поевтинявал, така че това би било още една причина за поскъпване на златото.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции.